Wetenschapskort

Moonage Daydream

Klaar voor seizoen 2 van de Space Race? Tijdens de jaren 60 en 70 beconcurreerden de USSR en de VS elkaar in deze heuse race naar de maan. Maar nadat ze er een aantal astronauten op hadden gezet, verloren de grote naties al snel hun interesse in onze satelliet. Nu laait die weer op, want verschillende privébedrijven hebben geld geroken. De recentste poging van zo’n bedrijf - het Israëlische SpaceIL - liep echter faliekant af. Hoewel Israeli's doorgaans vrij capabel zijn in het nauwkeurig mikken van raketten, mislukte hun poging om de maanlander Beresheet veilig te laten, tja, landen. De sonde was gelukkig niet bemand, maar bevatte wel andere voorwerpen die zeer nuttig zijn op de maan, zoals een digitale versie van Genesis - het Bijbelboek, niet de groep -, een Israëlische vlag en kindertekeningen. Premier Netanyahu laat de moed in elk geval niet zakken en wil zo snel mogelijk opnieuw proberen.

Paint It Black

10 april 2019 zal de geschiedenis ingaan als de dag waarop voor het eerst een zwart gat gefotografeerd werd. Daar waren maar liefst acht aan elkaar gekoppelde telescopen voor nodig. Op de foto zelf is een Ring of Fire te zien waar zelfs Johnny Cash een puntje aan kan zuigen, maar die is eigenlijk niet het zwarte gat zelf, maar een reusachtige hoeveelheid fotonen die door het gat meegezogen worden en zo een soort omgekeerde schaduw creëeren. Het zwart gat is met zijn 100 miljard kilometer doorsnede schijnbaar moeilijk om naast te kijken, maar niets is minder waar. Omdat deze stevige loebas zich op grote afstand van de aarde bevindt, was het een enorm delicate taak om hem te fotograferen. De foto van de omnivoor van het heelal wordt nu al gezien als een keerpunt in de astronomie en lijkt trouwens opvallend sterk op de voorstelling die Einstein ervan gemaakt had.

 

The Lion Sleeps Tonight

Möchtest du ein Eisbär sein? Vergeet die ijsbeer, de leeuw en ander klein grut. Het allergrootste zogend roofdier dat ooit ons aardoppervlak onveilig maakte, was wellicht de Simbabubwa kutokaafrika, letterlijk vertaald is dat 'de grote leeuw uit Afrika'. Dat klopt echter niet helemaal, want deze gigant wordt niet tot de katachtigen gerekend en is bijgevolg geen leeuw. Hij was twee meter groot en had tanden die tot 20 centimeter lang konden worden. Zijn beenderen waren al in de jaren 80 opgegraven, maar toen sloeg niemand er acht op. De Amerikaanse onderzoekster Nancy Stevens stuitte enkele jaren geleden per toeval op de tanden in een museum in Nairobi, Kenia. Dit lieverdje moet eruit gezien hebben als een mix tussen een hyena en een wolf, en op zijn menu stonden onder andere tijgers. Voor u al bang begint te worden: dit beestje stierf 9 miljoen jaar geleden uit.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen