Wetenschapskort

Requiem voor een Rover

Twix Rover

De wereld van de ruimtevaart is in rouw. Eén van de grootste onderzoekers uit de sector is niet meer. Sinds 2004 deed hij onderzoek naar de Rode Planeet. Mars was zijn leven en zijn leven was op Mars. Hij was de eerste die tastbaar bewijs vond van water op Mars, of dat er tenminste ooit water is geweest. Daarnaast was hij ook een begenadigd fotograaf, die ons verraste met prachtige kiekjes van de planeet, en af en toe zelfs een selfie. Hij moest in 2011 al afscheid nemen van zijn tweelingbroer, Spirit. Hijzelf hield het nog vol tot midden vorig jaar, maar toen werd hij getroffen door een zandstorm van historische omvang. Na acht maanden geen teken van leven ontvangen te hebben, gaf men bij NASA de hoop op. De Mars Rover Opportunity heeft op 15-jarige leeftijd het loodje gelegd. ‘t Zijn altijd de goeie die als eerste moeten gaan.

From Tanzania with Love

Romantische dino

Mnyamawamtuka moyowamkia is de naam die wetenschappers gaven aan de (weliswaar overleden) titanosaurus die ze vonden in de bedding van de Tanzaniaanse rivier de Mtuka. Deze ontdekking is belangrijk omdat ze een blinde vlek op de wereldkaart wegveegt. Het was algemeen geweten dat de titanosaurus tijdens de eindperiode van de dinosaurussen het dominante dier was op bijna alle werelddelen. Alleen in Afrika bleven de vondsten uit, tot nu dus. Al is ‘nu’ hier relatief, het skelet werd in 2004 al ontdekt, maar pas recent konden wetenschappers bevestigen dat het wel degelijk om de überdino van het krijt ging. Leuk extraatje: de naam betekent in Swahili 'dier met hartvormige staart'. Deze cutie had een staart waarvan de botten hartvormig waren. Minder romantisch is dat deze staart niet alleen werd gebruikt voor het houden van zijn evenwicht, maar ook om andere dinosaurussen en rivaliserende soortgenoten de kop in te slaan.

Sharknado 7: Curing Cancer?

Haai there

We kennen de witte haai vooral uit films als Jaws en Sharknado 1 tot en met 6, dat op jammerlijke en onverklaarbare wijze ook dit jaar net naast een Oscar greep. De witte haai is gedurende zijn lange verblijf onder water geëvolueerd tot een van de meest resistente dieren op aarde. De wonden van de witte haai genezen bijvoorbeeld enorm snel en het dier heeft veel grotere genomen dan de mens. In principe leiden grotere genomen tot grotere instabiliteit, waardoor er iets mis kan gaan bij de celmutatie, maar de witte haai heeft daar geen last van en daar wordt het voor de mens ook interessant. Als het lichaam van de witte haai een manier heeft gevonden om die genoominstabiliteit tegen te gaan, kan deze techniek misschien gekopieerd worden bij de mens om ziektes zoals kanker te voorkomen. Daarvoor is echter nog veel onderzoek nodig. Met andere woorden: “We’re gonna need a bigger research team”.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen