Wetenschapskort

The Demon Duck of Doom

Wie vijftien miljoen jaar geleden in Australië de eendjes wou gaan voederen, nam best geen broodkruimels, maar een ferme biefstuk mee. Toen leefde er Down Under namelijk een verre verwant van de eend, die heel wat gevaarlijker en indrukwekkender was dan onze kwakende vriendjes. De Bullockornis Planei, bijgenaamd de "Demon Duck of Doom", behoorde tot een Australische familie van niet-vliegende vogels, de Mihirungs. Het dier was een kolos die 2,5 meter groot en driehonderd kilo zwaar kon worden. Met zijn kolossale gestalte en zijn kop zo groot als een paardenhoofd was de Demon Duck een te duchten tegenstander. Deze soort is inmiddels uitgestorven, maar in Australië loopt er wel nog een neefje rond, dat er sterk aan verwant is: de emoe. Die hield in 1932 trouwens de familie-eer hoog door een oorlog tegen het Australische leger te voeren (en te winnen).

Machtige machines

Het roboticabedrijf Boston Dynamics maakt indruk met zijn twee recentste realisaties. Ten eerste is er de 'robothond' Spot, die zich kan voortbewegen over oneffen terrein, deuren kan openen en buitengewoon stabiel is. De robot zou tegen 2019 beschikbaar zijn voor verkoop en vooral gebruikt worden om werven en fabrieken te inspecteren. Het tweede paradepaardje is de humanoïde robot Atlas, die in staat is hindernissenparcours af te leggen en te joggen over oneffen terrein. Deze robot kan ook een salto maken vanuit stilstand met een perfecte landing. Atlas zou vooral ingezet worden in de nucleaire en chemische sector. Op lange termijn zou Atlas ook ingezet worden om mensen te redden uit rampsituaties. We zijn met andere woorden weer een stapje dichter bij de volgende aflevering van Black Mirror, begin uw schuilkelder dus maar te bouwen.

Zijn we de sigaar(de)?

In oktober 2017 werd door wetenschappers een voorwerp ver buiten ons zonnestelsel waargenomen.  Het object is zo’n vierhonderd meter lang, veertig meter breed en heeft een langwerpige vorm. Dit voorwerp, dat door zijn vorm de bijnaam 'vliegende sigaar' kreeg, werd door wetenschappers Oumuamua genoemd, wat Hawaïaans is voor 'eerste boodschapper van ver'. Omdat de 'vliegende sigaar' een roodachtige gloed afgaf en aan een ongewone snelheid door ons zonnestelsel vloog, sloten wetenschappers initieel niet uit dat het om aliens ging. Dit alles bracht alien believers in een staat van nooit geziene extase: was dit echt een ruimteschip, bestuurd door buitenaardse wezens dat op weg was naar de aarde? Waarschijnlijk niet. Het bewijs voor de alientheorie is miniem tot onbestaande. Veel waarschijnlijker is dat het een asteroïde of een komeet is.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen