eSports, it's in the game

Waarom games kijken op het internet zo populair is

Flitsende schermen in het midden van de arena, duizenden mensen die uit hun dak gaan en een team dat op het veld het beste van zichzelf geeft. Wie aan een voetbal- of basketwedstrijd denkt, slaat de bal lelijk mis. Het streamen van eSports was nooit zo populair. 

Als we vertellen dat 800.000 Belgen weleens een eSports-wedstrijd volgen, dan schetst dat al enigszins hoe de sector in de afgelopen jaren is gegroeid. Waar het kijken van streams en toernooien begon als een aanhangsel van de gamingindustrie, is het nu een werkelijke moneymaker geworden. In 2017 brachten eSports wereldwijd zo'n 696 miljoen dollar op. Hoewel dit al een verdubbeling is op twee jaar tijd, wordt voor de komende jaren nog een sterkere stijging verwacht.

Frag-o-Matic

Ook in België kan je gewoon deelnemen aan competities en die vol spanning meevolgen, online of op het evenement zelf. Een voorbeeld hiervan is Frag-o-Matic, een LAN-party die twee keer per jaar doorgaat in de Oktoberhallen in Wieze. Je kan er dus met een team naartoe om glorie te behalen in 'Counter Strike Global Offensive', 'League of Legends', 'Hearthstone' en een hele reeks andere games.

"Soms willen we mensen ook eens weg krijgen van de computer."

Francis Begyn studeert industrieel ingenieur en is er medewerker. Hij weet ons te vertellen dat er niet enkel digitale, maar ook andere spellen gespeeld worden. "Soms willen we mensen ook eens weg krijgen van de computer. Zo doen we bijvoorbeeld racekes over een hindernissenparcours met een bezem tussen onze benen." Zelf kwam hij er terecht doordat hij zich graag inzet voor grootschalige evenementen. Zo was er het eSports-festival in de Ghelamco Arena in 2015, dat slechts één keer plaatsvond. "De organisatie deed moeilijk, en het geheel was moeilijk te organiseren. Ze gingen direct heel groot met hun project en dat werd dan niet doorgetrokken", vertelt hij. Daarna trok hij naar Frag-o-Matic om de netwerking te ondersteunen, een interesse die voortvloeide uit zijn studies.

Gamers, het zijn net mensen

We beelden ons al in hoe een zeer monogame groep lijkbleke gebrilde nerds in een zaal in het donker zit. Francis, die er eigenlijk meer als een sterke teddybeer uitziet, probeert dat te weerleggen. "Je denkt aan de typische nerd die achter zijn computer gekluisterd zit, maar als je rondloopt in die Oktoberhallen zie je echt mensen van alle soorten en maten. Iedereen die eens graag een spelletje speelt met vrienden of zich met gaming bezighoudt komt er naartoe. Sommigen komen ook gewoon om te proberen. Ik durf er niet specifiek een demografie op te plakken."

Ook Jasper Van Nieuwerburgh, een rechtenstudent en gamer, merkt dat er veel misvattingen bestaan over gamers. Dat ze asociaal zijn, bijvoorbeeld. "Ik maakte een prioriteit van de contacten met mijn vrienden in het echte leven, naast het gamen. Maar een aanzienlijk deel van mijn overige vrije tijd gaat wel naar gamen, uiteraard. Zo heb ik een hechte vriendschap ontwikkeld met mijn Schotse vrienden, die ik nog regelmatig bezoek en waarmee ik naar festivals ga." Als je zo veel tijd aan gamen besteedt, is het wel opletten dat je academische verplichtingen niet verwaarloosd worden, en is de combinatie met een vriendin ook niet evident. Op de vraag of Frag-o-Matic een goede datingplek is, geeft Begyn een aarzelende bevestiging. "Als je daarheen gaat, heb je toch al iets gemeen. Ik ben er vrij zeker van dat er wel koppels gevormd worden. Dan denk je toch ook soms: oei, die zijn ook al lang weg. Je ziet elkaar op regelmatige basis, dus ik denk dat het zeker mogelijk is om een date op te doen."

Waar het kijken van streams en toernooien begon als een aanhangsel van de gamingindustrie, is het nu een werkelijke moneymaker geworden

Streams en n00bs

We vragen ons af of absolute noobs zich zomaar in de gaming community kunnen gooien. Voor de leken willen we verduidelijken dat een noob een leek is. Francis antwoordt: "Zeker! Over het algemeen is die wereld heel open. Als je er niets van kent, kan je gemakkelijk in een spel binnenspringen en hulp vinden. Je vindt snel leidraden online." Nochtans zijn de meeste gamers die we spreken er al een hele tijd mee bezig. Jasper Louage, student aan de campus Kortrijk,  kreeg bijvoorbeeld als twaalfjarige het spelletje 'Age of Empires II' cadeau, en ontdekte later via YouTube 'League of Legends' (LoL), dat hij dan met zijn vriendenkring begon te spelen. Dat gamen in groep maakt het volgens Decock ook aangenamer. "Je raakt minder snel gefrustreerd tijdens het spelen van een spel wanneer je dat met vrienden doet. Er zit steeds iemand in je team die je helpt de zaken te relativeren."

De leidraden die je volgens Francis Begyn online vindt, worden ook door de andere gamers bekeken. Jasper Louage kijkt het liefst naar mensen die redelijk goed zijn en proberen om hun kijkers iets bij te leren. Ook de persoonlijkheid van de gamer naar wie hij kijkt is belangrijk. Naar iemand die zich te goed voelt of te vaak aan het ragen is, kijkt hij liever niet. Hij houdt ervan als iemand met een positieve benadering naar het spel kijkt. Ook Arthur Jacobs, een achtienjarige gamer, beaamt dat. Hij kijkt om bij te leren, maar liever niet naar gamers die 'te druk' zijn. Op YouTube worden tutorials gekeken, en voor livestreams gaan de meesten naar de streamingwebsite die focust op games, Twitch.tv. Streamen doe je dus voornamlijk om te kijken hoe betere spelers het aanpakken: "Dat is educatief en echt nog wijs." Omdat streams wereldwijd plaatsvinden en gevolgd kunnen worden, kampt een deel van de kijkers onvermijdelijk met een ongelukkige timing, zegt Francis Begyn. "Een Amerikaanse stream die om 5u 's morgens begint, ja ... Ofwel moet je wakker blijven, ofwel vroeg opstaan."

"Je raakt miner snel gefrustreerd tijdens het spelen van een spel wanneer je dat met vrienden doet. Er zit steeds iemand in je team die je helpt de zaken te relativeren."

Naar Frag-o-Matic komen mensen maar zelden om enkel te kijken, vertelt hij ook. "Mensen komen vooral om te spelen, maar competities worden wel gecast. Teams die meedoen aan de competities komen daarheen. Het evenement loopt van vrijdagavond tot zondag, dus er zijn er wel die minder competitief ingesteld zijn en echt puur komen voor het amusement. Er zijn veel andere evenementen die de twee combineren, maar Frag-o-Matic gaat vooral om het gamen."

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen