Gez(w)icht

Verscholen in een mengelmoes van stad en mens, zijn ze met vele: de gemeenschappen in Gent. Zonder verstarde begripsdefinities of hoogdravende identiteitsvragen wagen we hier een poging om hun een gezicht te geven. 

Als graffiti-artiest en medeoprichter van Wallin’, een vzw die legale zones voor graffitikunst creëert, muurschilderingen verwezenlijkt en evenementen organiseert, is Joni Van Nieuwenhuyse een bekend gezicht in de Gentse street art-gemeenschap. Ongekunsteld als hij is, legt hij zijn culturele ziel voor ons bloot.  

Op of in welk Gents gebouw zou men u een ballade mogen brengen?
Een superhoog gebouw vol graffiti, zoals Inter-Beton (oude fabriek aan het handelsdok in Gent, red. ), want daar kan ik me echt thuis voelen. 

Welk lied mag absoluut niet door de boxen schallen tijdens uw begrafenis?
Gewoon geen klassieke begrafenismuziek, en al zeker geen schlagermuziek.

U bent (terug) jong en u wilt wat: tot welke subcultuur bekeert u/uw vroegere zelf zich?
De hiphopcultuur, maar nog iets diepgaander dan nu door vaker bezig te zijn met muziek en graffiti, en door minder te focussen op werken en meer te genieten van het leven.

Guilty pleasures bestaan niet: welke ietwat foute schijf doet uw dansbenen telkens onbeschaamd alle richtingen uitslaan?
Hardcore is altijd wel dik. Zeker van die Nederlandstalige hardcore, zoals ‘Kind van de Duivel’ nu.

Met welke historische figuur zou u een onenightstand wel zien zitten?
Dat is nu een vraag waar een mens echt niet over nadenkt! Een kerel zoals Big L die vroeger hiphop vanuit het hart heeft gemaakt, denk ik. No gay vibes
Oh nee, gaat het echt over een onenightstand en niet gewoon over een babbel? 

Tot stof zijt gij wedergekeerd: welke kunstenaar mag uw reïncarnatie onder handen nemen?
Geen specifieke kunstenaar, want ik wil een graffiti-jam als ik dood ben. Dat is iets dat heel vaak wordt gedaan in de graffitiwereld: als mensen sterven, zetten maten gewoon een RIP-piece voor hen. Ze zijn dan vereeuwigd op een muur.

Welke taal of welk dialect doet stiekem uw (al dan niet geschoren) snorharen trillen van opwinding?
Spaans vind ik wel geil. 

Kim Jong-un en Trump zitten rond een tafel: welk boek deelt u uit / welke muziek legt u op / naar welke tentoonstelling sleurt u ze mee om de twee onrustige zielen met elkaar te verzoenen?
‘The Art of War’, een boek waar oorlogstactieken in staan, zodat ze inzien dat ze megadwaas bezig zijn en niks gaan bereiken.

Kwestie van het gat in onze cultuur te dichten: wie of wat wordt schromelijk onderbelicht?
Sowieso street art. Graffiti blijft een negatieve connotatie hebben, want mensen denken altijd aan vandalisme. Het wordt gewoon niet echt geapprecieerd.

Welk citaat zou uw autobiografie mogen inleiden?
“Just a kid growing up” uit ‘Style Wars’, een documentaire over graffiti. Destijds heeft de kunstenaar Seen deze quote op een trein aangebracht. 

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen