Wetenschapskort

Space crafts, aller lande

Hartverscheurend nieuws uit outer space: de NASA-ruimtesonde Cassini, die twintig jaar lang eenzaam doorheen de desolate leegte rond Saturnus moest draaien, is op 15 september vernietigd. Cassini stortte met een duizelingwekkende snelheid te pletter op de planeet waarvan hij zo veel prachtige foto’s nam. De hardvochtige astronomen die hem tot dat cynische einde veroordeelden, proberen zich voor hun wreedheid te verantwoorden met frases als 'het algemeen welzijn van de soort’ en ‘planetaire responsabiliteit’. Daarmee doelen ze op de twee levenloze manen van Saturnus. Die zijn mogelijk interessant voor de mensheid omdat ze vloeibaar water bezitten en dus infecteren we ze beter niet met aardse bacteriën. Verdienen onze ruimtekameraden dan echt geen beter lot? Hoog tijd dat de raketten zich syndiceren. 

Fucked up fossiel

Reusachtige kaken, een messcherpe muil, een metalige hoorn. Het klinkt als een ziekelijke kruising tussen een dino en een eenhoorn, maar het is wat wetenschappers aantroffen bij een Myanmarese mier. Geen reden om angstvallig om je heen te speuren naar deze vieze kruipers, want de moordmachine in kwestie is al 100 miljoen jaar uitgestorven. De tijdgenoot van de dino's doodde zijn prooi vermoedelijk door het met zijn zeisachtige onderkaken aan zijn hoorn te rijgen. Het beest behoort tot een groep mieren die de hell ants worden genoemd, en hun wetenschappelijke benaming is niet veel beter: Linguamyrmex vladi. 'Vladi' verwijst naar Vlad III, die zijn onderdanen graag spietste, maar ook naar zijn romaneske tegenhanger, graaf Dracula. De mier was immers ook niet vies van wat bloed slurpen. Smakelijk!

Verlichte Vikings

Onze visie op Vikings moet dringend worden bijgesteld. Ze waren niet allemaal breedgeschouderde macho’s, zo wijst het DNA van een tiende-eeuwse krijgeres aan. De dame werd al in 1889 opgegraven, maar generaties kibbelende wetenschappers konden nu pas met zekerheid stellen dat het om een lady Viking gaat. Op zich is dat geen unicum, er zijn nog al vrouwelijke Vikings opgedolven, maar zij waren stuk voor stuk ordinaire infanteriesoldaatjes die onder aan de ladder van het noormanleger bengelden. De nieuwe vondst lijkt echter – afgaande op de wapens en de prullaria in haar graf – op een hooggeplaatste killer machine, in staat tot het verpulveren van glazen plafonds. Dat bewijst natuurlijk nog niet dat de Vikings in een egalitaire modelstaat leefden, maar nu begrijpen we wel waarom Wickie de Viking er zo genderneutraal uitziet.

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen