Anticonceptie

Het belangrijkste: blijf doorvragen en lees altijd de bijsluiter.

Condoom: Het enige voorbehoedsmiddel dat bescherming biedt tegen SOA’s. Zowel voor mannen als voor vrouwen.

De pil: Vraag naar verschillende soorten en hun bijwerkingen. Per dag slik je een pil, met een stopweek. Lees altijd de bijsluiter! Hart-en vaatstoornissen, gewichtstoename, libidoverlies en depressie kunnen voorkomen.

Staafje: Een hormonaal staafje geeft kleine hoeveelheden hormonen af. Geplaatst in de bovenarm. Chirurgische ingreep om het te verwijderen, tussenbloedingen, tromboseneiging.

Pleister: Evra-patch, een pleister op het lichaam, met een stopweek. Hart-en vaatstoornissen, tromboseneiging.

Spiraal: Koper: de meeste hebben een T-vorm. Het koperspiraaltje voorkomt innesteling en doodt zaadcellen, maar is hormoonvrij. GyneFix is een koperspiraal dat bestaat uit koperen cilindertjes aan een touwtje, vastgemaakt in de baarmoeder en biedt meer flexibiliteit met minder neveneffecten.

             Hormoon: de bekendste is ook hier een T-vorm. Lokaal geeft het spiraaltje hormonen die innesteling en bevruchting tegenhouden. Ook hier is er een staafje dat voor minder irritatie en een betere pasvorm zorgt.

Vaginale ring: Nuvaring. Geeft constant hormonen af met een stopweek. Kan als storend zijn bij seksuele betrekking, tussenbloedingen.

Prikpil: Om de drie maanden een inspuiting met hormonen. Hart-en bloedvatenproblemen, hormonale nevenwerkingen, licht verhoogd risico op osteoporose of broze botten.

0
Gemiddeld: 1 (1 stem)

Reactie toevoegen