Wetenschapskort

De Harry Potter-hype kwam dit jaar terug van nooit echt weggeweest. Maar als 'The Cursed Child' en 'Fantastic Beasts and Where to Find Them' nog niet genoeg zouden zijn, heeft ook de dierenwereld nog een betoverend nieuwtje in petto. In het zuiden van India is er namelijk een achtpotige schattigaard ontdekt waarvan de buik naar boven toe gaat en in een puntje eindigt, wat heel erg lijkt op de hoed van een tovenaar. Zweinsteins Sorteerhoed deed dan ook dienst als inspiratiebron voor de naam: het spinnetje gaat tegenwoordig door het leven onder de naam Eriovixia gryffindori, een verwijzing naar Goderic Griffoendor, oude eigenaar van de hoed. Echte magie voert het spinnetje voorlopig nog niet uit, maar de opmerkelijke vorm komt wel mooi van pas om zich te verstoppen tussen de bladeren.

Goed nieuws voor wie geen zin heeft in de blok, maar wel veel zin heeft tijdens de blok! Tenzij je moeite hebt om een sekspartner te vinden. Of oud bent. Of van het mannelijke geslacht bent. Dan interesseren de volgende zinnen je wellicht niet. Eerder was bij dieren al gebleken dat seks een positieve invloed heeft op het ontstaan van nieuwe neuronen, maar uit nieuw onderzoek blijkt nu ook dat vrouwen die regelmatig seks hebben stukken beter in staat zijn om zich woorden te herinneren. Wat de precieze verklaring hiervoor is, zal verder onderzoek moeten uitwijzen. Maar voorlopig wensen we je alvast zeer boeiende winterdagen toe.

Zowel op de Noordpool als op de Zuidpool valt momenteel bijzonder weinig ijs te vinden. De groei van het zee-ijs op de Noordpool, waar het nu winter is, gaat veel trager dan andere jaren, wat niet raar is als je weet dat de temperatuur er op sommige plaatsen tot tien graden hoger is dan gemiddeld. Ook op de Zuidpool gaat het er niet zo goed aan toe: het hoogtepunt in hoeveelheid ijs was er dit jaar al op 31 augustus, veel vroeger dan anders, en sinds dat moment neemt het ijs weer heel snel af in volume. Net als in het noorden is de reden te vinden bij de te hoge temperaturen: momenteel is het er twee tot vier graden warmer dan gemiddeld, en daarnaast zijn er ook nog eens krachtige winden die het ijs uit elkaar drijven en het nog kwetsbaarder maken.

0
Gemiddeld: 1 (1 stem)

Reactie toevoegen