Pietenpact

Edito

‘t Is weer die tijd van het jaar. De intrede van Sinterklaas en zijn pieten gaat tegenwoordig niet zonder kleerscheuren voorbij. Om relletjes te vermijden lanceerde DeBuren een heus Pietenpact, waarin de diversiteit van de pieten aangepakt moet worden. Dat hebben de Gezinsbond, de onderwijsnetten, jeugdtheaters en -zenders samen bedisseld. De traditionele hulpjes van de Sint moeten daarmee veel diverser worden: rood krullend haar, een gouden gezicht met een paar roetvegen, glitters, alles kan. Op zich een enorme vooruitgang, ware het niet dat sommige blanke mensen bij het idee ineens in een pop-upkramp schieten. Traditie is blijkbaar iets dat koste wat het kost in ere gehouden moet worden, ook met haar talrijke gebreken. 

Ook in mijn thuisstad, Sint-Niklaas, is dat zo. Mede door haar naam ligt het daar extra gevoelig. Maar de grootste weerstand ligt natuurlijk bij haar bestuur, in handen van de N-VA. Ook volgens de tsjeven is heel de discussie overdreven. De Piet is volgens hen helemaal geen ‘raciale stereotypering’. Wel, kijkt u eens op verkleedpagina’s, folders, winkels allerhande. Gouden oorbellen. Een dwaze blik. Zo zwart als pek. Nog net niet geketend aan een kogelbal. Het beeld is net zo onthutsend als dat van Kuifje in Afrika. Dat ik, blanke vrouw, daar geen aanstoot aan nam als kind, bevestigt net dat de hele raciale stereotypering ons onder de huid is gaan zitten. En die gewenning zou ik er graag afschrapen. Want waarom mag een traditie niet veranderen als ze door anderen als beledigend wordt ervaren? ‘Omdat het altijd al zo was!’ is daarbij wel een heel engzinnig en lui argument, waarmee je evengoed stierengevechten kan verdedigen. 

"Waarom mag een traditie niet veranderen als ze door anderen als beledigend wordt ervaren?" 

Het spreekt dan ook voor zich dat het Minderhedenforum niet tevreden is. Alsof je met een handtekening voor meer diversiteit ook die diversiteit an sich verkrijgt; dat is wel heel kort door de bocht. Toch zou toegeven aan alle wensen van het Minderhedenforum de weerstand tegen transitie bemoeilijken. Politieke correctheid valt niet op een papiertje af te dwingen. Sint en Piet moeten helemaal niet afgeschaft worden. Dat mag Wouter Van Bellingen, voorzitter van het Minderhedenforum, ook wel eens beseffen. Toch is zijn stem in het debat rond de plaats van traditie en normbevestigende rollenpatronen in onze samenleving waardevol. Hij laat ons beseffen dat de machtsverdeling noch evident noch neutraal is. Laat de Sint er ook eens uitzien als een gebruinde rentenier - hij komt tenslotte toch uit Myra? 

0
Gemiddeld: 1 (1 stem)

Reactie toevoegen