Vooruitblik op Gent Jazz: van disco fever tot dansende zonnekoningen

Zomer in Gent: de dagen worden langer en de Bijlokesite wordt klaargestoomd voor een nieuwe editie van Gent Jazz. Enkele muziekliefhebbers in de redactie pluisden voor jou de line-up uit en geven tips over wie je zeker moet zien op het meest groovy festival van de stad.

Gent Jazz Copyright

Diana Krall

Gent Jazz Copyright

Deze Canadese werd al in de editie van 2013 aangekondigd op Gent Jazz als ‘de grote jazzmadam’. Zij keert terug naar het Gentse om opnieuw te ontroeren met haar piano- en zangtalent. Met al twee Grammy’s voor haar muzikale werk bevindt ze zich eerder in het genre van hedendaagse jazz, waar ze met haar zwoele, diepe stem iedereen wel weet te bekoren. Diana Krall staat op 5 juli om 22 uur op de Main Stage. 

Voor fans van: Cassandra Wilson

Amatorski

Na een winterslaap van een decennium is Amatorski terug. Deze groep deinst er niet voor terug om te schrijven over de complexe problemen waardoor onze samenleving wordt geteisterd, zoals bijvoorbeeld klimaatverandering. In hun muziek maken zij duidelijke statements door de focus op de relatie tussen mens en natuur. Zo werken ze ook samen met kunstenaar Winnie Claessens bij de creatie van hun sets, wat een goede basis vormt voor een sterke performance die inspeelt op meerdere zintuigen. Amatorski staat op 6 juli om middernacht op de Garden Stage.

The Bony King of Nowhere

Gent Jazz Copyright

The Bony King of Nowhere of Bram Vanparys, een artiest van Gentse bodem, is ook aanwezig met zijn kersverse album 'Everybody Knows'. Zijn album staat in teken van heruitvinding, aangezien hij toegaf na zijn eerdere succes te moeten herbronnen. Het resultaat is een muzikaal werk dat ons met de neus op de feiten drukt: de eenzaamheid waar moderniteit hand in hand mee lijkt te gaan. Maar naast de melancholische sfeer die zijn werk creëert, geeft het ook een sprankje hoop. The Bony King of Nowhere staat op 10 juli om 18.30 op de Main Stage.

André 3000

Gent Jazz Copyright

'Hey ya!' en 'Ms. Jackson' zijn niet bepaald de nummers die op de binnenkoer van de Bijlokesite zouden horen als de kalender juli slaat. Toch komt één helft van Outkast de Arteveldestad een bezoekje brengen, zij het met een volledig andere muzikale aanpak. In 2023 shockeerde de illustere en excentrieke André 3000 de muzikale wereld toen zijn comeback een magische jazzplaat bleek te zijn. “De wind blies mij deze keer hierheen", verklaart hij zelf in de titel van de eerste song. Maak het zelf mee op 12 juli, om 10 uur aan de Main Stage.

Het resultaat is een muzikaal werk dat ons met de neus op de feiten drukt, de eenzaamheid waar moderniteit hand in hand mee lijkt te gaan

Nile Rodgers & Chic

Gent Jazz Copyright

Het woord iconisch wordt vaak rondgestrooid, maar als het over Chic gaat, is het meer dan op zijn plaats. De legendarische disco- en funkband doet bewegen als geen ander. De gitaar van Nile Rodgers, Daft Punk fans bekend, en legendarische baslijnen van Bernard Edwards zijn een hemel voor de oren, en een godsgeschenk voor de danser. Gooi je heupen los alsof het de late jaren zeventig is. Doktersafspraak om 9 uur aan de Main Stage, maandag 15 juli. De diagnose? Disco fever!

Voor fans van: Parliament en Earth, Wind and Fire

DJ Shadow

Gent Jazz Copyright

Nineties hiphop beats zonder MC, als liedjes op zich. Zo kan je DJ Shadow het best beschrijven. Het grootste deel van zijn muziek is gebaseerd op sampling. Oude deeltjes muziek vanuit de meest obscure hoeken van auditieve media komen samen om meesterwerken en hits naar het grote publiek te brengen. DJ Shadow is in staat om zelfs de meest ardente copyright-advocaat tot een fan om te toveren. Op 'Just your favourite DJ saviour' valt op 18 en 19 juli te headnodden vanaf 20u15 aan de Main Stage.

Voor fans van: J-Dilla, Tricky en portishead

AIR

Gent Jazz Copyright

Deze Franse artiesten komen uit Versailles, en zijn op hun eigen manier zonnekoningen. Op een warme zomerdag zijn er weinig artiesten die passender zijn dan AIR. Dromerig en warm vormt het duo elektronische symfonieën die eerder in een film dan op een festivalweide horen. Ze hebben dan ook de soundtrack voor de indieklassieker 'The Virgin Suicides' geleverd. De twee downtempo virtuosos spelen op 18 en 19 juli om 22 uur op de Main Stage.

Voor fans van: Boards of Canada, Massive Attack en Aphex Twin of Brian Eno

Erik-truffaz

Gent Jazz Copyright

Erik Truffaz was één van de eerste artiesten die verschillende genres, van hiphop tot regionale volkstradities, ging combineren. Hij wordt gezien als een van de beste Europese trompettisten ooit. Zijn optreden op 11 juli om 18u30 aan de Main Stage wordt zo de uitgelezen kans om een cocktail van verschillende muziekstijlen van over de hele wereld te proeven. 

Voor fans van: Ibrahim Maalouf

Hij wordt gezien als een van de beste Europese trompettisten ooit

Eliades Ochoa

Gent Jazz Copyright

Mensen die ooit naar ‘Chan Chan’ van Buena Vista Social Club hebben geluisterd, zullen Eliades Ochoa's stem alvast kennen. Hij won maar liefst vier Latin Grammy Awards; we kunnen dus gerust stellen dat hij zijn vak wel kent. Wie de ‘Cuban Johnny Case' in het echt wil horen, moet zeker op 14 juli om 18u50 een kijkje gaan nemen bij de Main Stage.

Voor fans van: Compay Segundo, Buena Vista Social Club

Wasia Project

Mensen die het tweede seizoen van 'Heartstopper' hebben gezien, zullen misschien al van Wasia Project gehoord hebben. Ze zijn begonnen in 2019 en zijn erin geslaagd om een zeer aangename en warme stijl te ontwikkelen. Dit jonge, muzikale duo staat op 13 juli op de Main Stage.

Voor fans van: Laufey

Rumbaristas

Gent Jazz Copyright

De bandleden van Rumbaristas komen uit alle uithoeken van Europa samen: van België tot Sicilië. Die internationale lijn trekken ze door in hun muziek, waarin de twee werelden van Latijns-Amerika en de Balkan rimpelloos in elkaar overvloeien. Te ontdekken aan de Garden Stage!

Voor fans van: Think of One 

Tsar B

Gent Jazz Copyright

Een indieparel van eigen bodem. Tsar B maakte haar zangdebuut met een cover van 'Back to Black' en trekt sindsdien internationaal de aandacht met haar eigen nummers, waarin ze het alternatieve genre en electro moeiteloos combineert. Ze heeft een dromerige, soms transcendentale sound, en belooft daarmee op 18 juli de Main Stage te hypnotiseren. 

Voor fans van: BANKS

 

Voor de volledige line-up van Gent Jazz kan je terecht op hun website.

0
Gemiddeld: 5 (2 stemmen)

Reactie toevoegen