Thierry Baudet loopt hersenschudding op tijdens lezing KVHV: "ongevaccineerd sperma is de nieuwe bitcoin"

Afgelopen donderdag was de omstreden Nederlandse politicus Thierry Baudet te gast in auditorium C van campus Aula. Dit op uitnodiging van de al even omstreden studentenvereniging KVHV. Hieronder een verslag van de bewogen lezing.

Wat vooraf ging

Dat de nieuwste KVHV-lezing voor commotie zou zorgen, was wel te verwachten. Denk maar aan de lezing van afgelopen academiejaar, toen Filip Dewinter nog te gast was met zijn nieuwe boek 'Omvolking'. Al weken op voorhand was er hevig verzet tegen de komst van Dewinter, en op de lezing zelf braken er relletjes uit tussen de voor- en tegenstanders, waarbij lustig gegooid werd met onder andere yoghurt, hespenworst, bier en glitter.

Ook de lezing van Thierry Baudet kwam er niet zonder slag of stoot. Een lezing in een aula van de UGent moet minstens drie weken op voorhand aangevraagd worden, mét vermelding van de datum, het uur en de gastspreker(s). Aanvankelijk wou KVHV Geert Wilders uitnodigen op 4 oktober. Dit plan liep echter spaak omdat Wilders moest afzeggen en KVHV last minute op zoek moest gaan naar een andere gastspreker. Hierdoor kon de vereniging de aanvraagtermijn niet meer respecteren en kon de lezing dus niet meer doorgaan in een aula van de universiteit. KVHV contacteerde nog enkele zalen buiten de UGent om de lezing met hun nieuwe gastspreker (Baudet) alsnog door te laten gaan op de geplande datum. Dit mocht echter niet baten, want geen enkele van de gecontacteerde zalen was bereid om de conservatieve vereniging en hun veelbesproken gastspreker te ontvangen.

De aankondiging dat zijn partij een Vlaamse strekking zal oprichten die zich kandidaat zal stellen voor de Europese verkiezingen

Onvermijdelijk werd de lezing dus uitgesteld naar afgelopen donderdag, 26 oktober. Dit keer waren ze ruim op tijd met hun nieuwe aanvraag, dus kon er niks meer misgaan. Niet dus. De UGent keurde de aanvraag af, omdat volgens hen de veiligheid tijdens de lezing niet gegarandeerd kon worden. Waarschijnlijk uit de angst dat er weer relletjes zouden uitbreken, zoals dit bij de lezing van Dewinter het geval was. KVHV legde zich echter niet zomaar neer bij de beslissing van de UGent en startte een spoedprocedure bij de Raad van State. De Raad oordeelde dat de veiligheidsoverwegingen van de UGent geen geldige reden waren om de lezing te verbieden, omdat veiligheid een bevoegdheid is van de politiediensten en niet van de UGent. De universiteit legde zich neer bij de uitspraak en Baudet mocht op 26 oktober afzakken naar auditorium C van campus Aula.

Herenigingspolitiek

De lezing van Baudet begon met enkele Belgenmoppen. Al snel maakte de spreker duidelijk dat hij de term 'Belg' met moeite over zijn lippen kreeg, aangezien hij Belgen eerder ziet als mede-Nederlanders. Hij verwees dan ook naar de splitsing van de Nederlanden als dé grootste tragedie uit de geschiedenis van 'ons' volk. Baudet beweerde ook dat "als de Nederlanden niet waren gesplitst, de Eerste Wereldoorlog nooit zou zijn gebeurd." Dit alles ging gepaard met de aankondiging dat zijn partij, die de herenigingspolitiek prominent op haar agenda heeft, een Vlaamse strekking zal oprichten die zich kandidaat zal stellen voor de Europese verkiezingen. Via de Europese instituties, waar ze eigenlijk zelf resoluut tegen is, hoopt ze een platform te krijgen om de hereniging der Nederlanden te realiseren.

Niet extreemrechts maar antiglobalist

Baudet haalde aan dat hij zich niet goed voelt bij 'oude termen' zoals '(extreem)rechts', 'populistisch' en 'conservatief'. Zelf gebruikt Baudet liever de term 'antiglobalistisch'. Zo is hij bijvoorbeeld tegen het monopolie van de staat en het kapitalisme, dat zijn volgens hem een serie mainstream overtuigingen die de samenleving uit elkaar trachten te halen. Dat gebeurt volgens Baudet bijvoorbeeld door immigratie, een cultuur van tweeverdieners en censuur op sociale media. Verder verwoesten het feminisme, de LGBTQ- en de woke-indoctrinatie volgens hem gezinnen en tasten ze 'de normale seksuele ontwikkeling van kinderen' aan.

Voor de aanvang van de lezing werd Baudet door een 33-jarige Oekraïner aangevallen met een paraplu. Hij hield er een lichte hersenschudding aan over.

De gastspreker wees ook op een toenemende cultuur van monopolisering en corporatisme die tijdens de coronacrisis al woekerde. Dit houdt in dat een groep van samenwerkende ondernemingen als basis van de staat wordt gezien en zo de wetgevende macht beïnvloedt. Die uitspraken zette hij kracht bij met de Big Pharma-complottheorie en het militair-industrieel complex. Ook deed Baudet zijn beklag over de superinvesteerders die de huizenmarkt verwoesten voor gewone burgers. Op hetzelfde elan ging hij verder toen hij praatte over hoe burgergezinnen vroeger met één loon een comfortabel leven konden leiden. Nu worden ze bestookt met luxegoederen die volgens hem bijna gratis zijn, zoals een iPhone, om ze af te leiden van basisgoederen  die voor hen niet beschikbaar zijn.

Klimaatleugen

Ook de klimaatcrisis werd stevig aangekaart. De problemen die de toenemende hoeveelheid CO₂ in de atmosfeer met zich meebrengt, werden door Baudet resoluut ontkend. De ontdekking van fossiele brandstoffen en CO₂ waren volgens de voorman van Forum voor Democratie juist een grote milieukundige gift. Daarom vindt hij het niet kunnen dat 'dit levenbrengende gas gecriminaliseerd wordt door de cult die ons regeert'. Verder werd de opwarming van de aarde geweten aan de overtuiging dat we ons in een natuurlijke golfbeweging tussen twee ijstijden bevinden (hoewel er een wetenschappelijke consensus bestaat die tegen die vaak verkondigde bewering ingaat, red.). Er werd dan ook benadrukt dat de klimaatcrisis moet worden aangemerkt als klimaatleugen, gepusht door 'klimaat-gekkies'.

Voor- en tegenstanders

Dat Thierry Baudet een moeilijk te doorgronden figuur is, is geen geheim. In de zaal hing het publiek anderhalf uur lang aan zijn lippen. Hij slaagde erin zijn luisteraars te entertainen met opmerkingen als: "ongevaccineerd sperma is de nieuwe bitcoin", wat vaak resulteerde in gelach, gebonk op de tafels en spontaan applaus.

Buiten echter was de sfeer soms grimmiger. Voor de aanvang van de lezing werd Baudet door een 33-jarige Oekraïner aangevallen met een paraplu. Hij hield er een lichte hersenschudding aan over. De aanvaller scandeerde hierbij slogans tegen het fascisme en president Poetin, en werd onmiddellijk gearresteerd. De man was niet als enige gekant tegen de komst van de omstreden Nederlandse politicus, veel mensen waren het niet eens met het feit dat een extreem figuur als Baudet een lezing mocht houden aan de UGent. Er werd donderdagavond dan ook een tegenbetoging georganiseerd. Die kon echter weinig demonstranten sprokkelen, wat volgens de organisatoren van de tegenbetoging te wijten was aan het feit dat er slechts enkele dagen op voorhand bevestigd was dat de lezing effectief mocht doorgaan. 

0
Gemiddeld: 5 (3 stemmen)

Reactie toevoegen