Russische studentenpers gemuilkorfd door overheid

Vier Russische studenten kwamen onzacht in aanraking met de arm der wet. De reden? Een video die ze al maanden geleden offline gehaald hadden.

Vier Russische studenten werden op 14 april door de vriendelijke medewerkers van de Russische politie uit hun bed gelicht en meegenomen voor verhoor. Armen Aramyan, Alla Gutnikova, Vladimir Metelkin en Natalia Tyshkevich zijn studenten aan de Russische High School of Economics (HSE) in Moskou, die bekendstaat als een van de liberaalste universiteiten van Rusland. Maar wat belangrijker is: zij schreven ook voor DOXA, het studentenblad van HSE. Wat leverde hen deze unieke kans op een tripje richting de goelag op?

Misdaad en straf

De vier studenten worden beschuldigd van 'het aanzetten van minderjarigen tot illegale activiteiten'. Concreet ging het om een filmpje dat DOXA verspreidde ten tijde van de protesten tegen de arrestatie van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny in januari. In dat filmpje wezen de studenten hun collega's erop dat de universiteit hen wettelijk gezien niet kon schorsen als ze deelnamen aan de betogingen. De Russische overheid, normaal gezien een baken van tolerantie en persvrijheid, vond dat toch even te gortig en vroeg DOXA de video te verwijderen omdat deze zou aanzetten tot deelname aan illegale protesten. Het studentenblad betwistte dat, maar gehoorzaamde en de video ging offline.

De Russische overheid: normaal gezien een baken van tolerantie en persvrijheid

De verbazing was dan ook groot toen de vier redacteurs op woensdagochtend 14 april afgevoerd werden. Het viertal moet zeer strikte regels naleven in afwachting van hun proces. Zo lopen ze rond met een enkelband en mogen ze op dit moment maar één minuut per dag – tussen 23u59 en 12u 's nachts – naar buiten.

Žižek is boos

De studenten kregen al steun uit verschillende hoeken. Zo noemde Amnesty International de zaak een "nieuw dieptepunt" voor de persvrijheid in Rusland. Ook filosoof Slavoj Žižek betuigde zijn steun in een zelfgemaakt filmpje dat enkel te beschrijven valt als 'zeer Žižek'.

De redacteurs in kwestie

Het blad DOXA begon in 2017 als een gesubsidieerd project aan HSE, maar werd uitgestoten toen het zich net iets té kritisch opstelde tegenover de eigen alma mater. 'Liberaal' is en blijft een lage lat in Rusland, zeker als het om universitaire lijken gaat die uit kasten vallen: denk #metoo en corruptie aan de top. Sinds 2019 moeten de student-journalisten hun eigen streng trekken, maar ze zijn nog lang niet van plan om te stoppen.

De gebeurtenissen dateren al van midden april, maar werden pas nu ook opgepikt door de media in de Lage Landen, met eerst NRC en later De Standaard. Wellicht raakte het nieuws ondergesneeuwd door de massale protesten die toen in Rusland plaatsvonden tegen de arrestatie van oppositieleider Aleksej Navalny.

0
Gemiddeld: 3.7 (3 stemmen)

Reactie toevoegen