Rector verbiedt lezing Dewinter niet, ondanks groeiend protest

Een opiniestuk uit Antwerpen, protesten in Gent en aanklachten uit verschillende hoeken: de lezing van Filip Dewinter die op 1 december gepland staat lokt veel reacties uit. Wat is er aan de hand? 

De lezing die Vlaams Belangpoliticus Filip Dewinter zal geven over zijn boek 'Omvolking', kwam eerder al in opspraak nadat deze in Kessel-Lo begon met Dewinter die tegen de grond werd gewerkt. Net voor de lezing aan de UAntwerpen gooiden betogers dan weer water en een ei naar de politicus.

Foto Hannes Blockx

UAntwerpen

Een nat pak was echter niet de enige reactie op die lezing in Antwerpen. Voor een groep doctorandi aan de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte van UAntwerpen riep de lezing veel vragen op, die ze deze week in een opiniestuk in Knack geuit hebben. Hun getuigenis over die avond spreekt alvast boekdelen: extreemrechtse groeperingen die er zich verzamelden, andere lessen die voor de lezing moesten uitwijken en pogingen tot intimidatie vanwege politie. De titel van hun opinie vat samen: "Waarom verkiest UAntwerpen een extreemrechtse lezing boven haar eigen lessen én de garantie op een veilige werkomgeving?"

De keuze van UA-rector Herman Van Goethem om de lezing door te laten gaan, op gronde van vrije meningsuiting en niet op voorhand te willen veroordelen, kan bij de doctorandi op weinig steun rekenen. Ze eindigen hun pleidooi dan ook met een boodschap naar UGent: "We hopen alvast dat de ervaringen in Antwerpen de Gentse universiteit mogen inspireren om moediger op te treden en het wél op te nemen voor haar studenten, voor haar personeel en voor een veilig klimaat binnen de universiteit ongeacht kleur, migratieachtergrond of politieke voorkeur." 

De betogingen verzetten zich tegen een UGent dat een forum zou bieden aan de omvolkingstheorie, een fascistische samenzweringstheorie

In onze eigen stad was het echter niet wachten op deze hoop. Op dezelfde dag als de lezing aangekondigd werd, kwam via Facebook al een protest tegen de lezing uit de bus: een "mars tegen haat en racisme aan de UGent". Wanneer die mars samenkomt? Een halfuur voor de start van de lezing, enkele tientallen meters verwijderd van de campus waar de lezing zal plaatsvinden. 

Het zal ook niet enkel bij deze ene mars blijven. De groep achter de mars, Geen haat en racisme aan de UGent​​​​​​, kondigde sindsdien al twee andere acties aan: een op 10 november aan het Ufo, voor de samenkomst van de Raad van Bestuur, en een op 24 november aan het Rectoraat. De eis? De annulatie van de lezing. De betogingen verzetten zich tegen een UGent dat een forum zou bieden aan de omvolkingstheorie, een fascistische samenzweringstheorie. Deze lezing toelaten zou volgens hen dan ook niet stroken met het non-discriminatiebeleid van Universiteit Gent. Verschillende politieke verenigingen en maatschappelijke groepen deelden de actie al. 

Waarom protest?

Een van de organisaties die aanwezig zullen zijn, is Jongsocialisten Gent. Zij vinden dat de universiteit een veilige plaats hoort te zijn voor alle studenten. "De UGent schiet tekort in haar verplichting die veiligheid voor ál haar studenten te garanderen", laat bestuurdslid en ondervoorzitter Nona De Dier weten. "Niet alleen is wat Dewinter verkondigt gevaarlijk, uit het verleden is ook gebleken dat deze lezingen niet zonder incidenten verlopen, en dat ze soms zelfs een bepaald publiek aantrekken dat er niet voor terugdeinst fysiek geweld te gebruiken. Het kan écht niet dat onze universiteit een platform biedt aan een man die stelt dat bepaalde groepen minderwaardig zijn aan anderen, die mensenrechten van anderen in twijfel trekt." 

"Ik begrijp de bezorgdheid ten volle, maar ik zal Filip Dewinter niet op voorhand de toegang tot de UGent ontzeggen."
– Rik Van de Walle

Rector Rik Van de Walle laat alvast weten de lezing niet te willen annuleren. "Ik begrijp de bezorgdheid ten volle, maar ik zal Filip Dewinter niet op voorhand de toegang tot de UGent ontzeggen." De rector steunt op het feit dat de organisator van de lezing, KVHV-Gent, een erkende vereniging is. "Die vereniging heeft de activiteit correct aangemeld en moet zich voor de organisatie van deze activiteit ook aan de voorwaarden houden, waaronder de regel van woord en wederwoord. Op alles wat Filip Dewinter tijdens de lezing zegt, moet een reactie gegeven kunnen worden. Het beste resultaat zou zijn dat hij tijdens de lezing dermate tegengesproken wordt dat de UGent nadien door hem niet langer als een aantrekkelijke locatie voor dergelijke lezingen beschouwd wordt." 

Van de Walle hecht, net als Van Goethem, veel belang aan de vrijheid van meningsuiting, maar met een bedenking. "We houden uiteraard in de gaten wat er tijdens de lezing gebeurt en gezegd wordt. Indien tijdens de activiteit aangezet wordt tot zaken die niet wettelijk zijn, zullen de nodige stappen gezet worden, zoals de UGent ook deed in reactie op de lezing van Jeff Hoeyberghs."

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reacties

Bericht: 
De reactie van de rector getuigt van een uitzonderlijke naïviteit. Hoewel je daaraan zou beginnen twijfelen nadat hij "volledig uit vrije wil" (alsof dat een deugd is) Geert Bourgeois heeft aangesteld. Het succes van Filip Dewinter (en het fascisme in extentie) drijft op emotionalisme en polarisatie. Hoe meer 'wederwoord' er zou zijn op de lezing, hoe liever hij terugkomt. Net zoals hij liever terugkomt naarmate er een sterkere reactie zou zijn vanwege tegenprotesten, eieren, enzovoort. Wat is dan de gepaste reactie tegen mensen die racisme en haat willen verspreiden aan de universiteit? Dergelijke sprekers het platform ontzeggen. Dankzij de lezingen aan UA en KUL weten we wat Filip te zeggen heeft. Zijn boodschap is inconsistent met de waarden van een democratie die naam waardig omdat het de mensenrechten van een groep (nu zoals voorheen: de zwaktsten) ondermijnt. Daarom ondermijnt het hun mogelijkheid om volwaardig deel te nemen aan de samenleving - waardoor er van een democratie geen sprake kan zijn. Vrije meningsuiting werd na WOII begrensd voor een reden.

Bericht: 
Wat is dat toch met dat verbieden tegenwoordig? Dus het moet allemaal weer ondergronds gebeuren of wat? Het is sowieso een hellend vlak want waar houdt het op? Natuurlijk hou ik ook niet van die ranzige KVHV-ers en al helemaal niet van lintjes en De Winter, maar daarom dit verbieden? Als er effectief hakenkruizen en nazi-groeten (mee) gebracht zouden worden , tot daar aan toe. En het staat iedereen vrij beschaafd zijn ongenoegen te uiten buiten èn binnen én uitermate kritisch te zijn. En het boeltje te monitoren. Maar daar houdt het op.

Bericht: 
Voor één sporadische keer kiest onze Riktor om het juiste te doen. Vrijheid van meningsuiting is absoluut tot aan het oproepen tot geweld, wat mij betreft. Dat een universiteit nota bene nog maar de mogelijkheid zou overwegen om een democratisch verkozen Vlaams volksvertegenwoordiger het woord te ontnemen geeft teken van Orwelliaanse toestanden pur sang. Laat die linkse politiek-correcte sneeuwvlokjes maar droeftoeteren, het recht hier zegevieren.

Bericht: 
Nu breekt mijn klomp. Linkse sojascheuten durven beweren dat "dergelijke lezingen een bepaald publiek aantrekken dat er niet voor terugdeinst fysiek geweld te gebruiken", zeggen diegene die zich voor het minste aan een toegangspoort vastketenen en verscholen achter pikzwarte bivakmutsen agressieve (zogezegde) protestacties op touw zetten. De kip en het ei kan je niet naar eigen goeddunken van plaats wisselen, de waarheid heeft ook haar rechten... Om dan op de koop toe nog gaan beweren dat de legitieme politieaanwezigheid het onveiligheidsgevoel verhoogd. Zalig zijn de armen van geest.

Reactie toevoegen