Museumnacht 2016

Dromen, dingen en draken

Op de jaarlijkse Museumnacht stellen quasi alle Gentse musea hun deuren gratis open van 18.00 uur tot 1.00 uur. De uitgelezen gelegenheid voor een tocht langs menig kunsthuis of voor een welgemikt blitzbesuch aan één inspirerende plek.   

 MSK - Emile Verhaeren

MSK

De bezoekers worden stemmig verwelkomd door het kamerkoor Koriolis bij het betreden van de Gentse kunsttempel. Vanuit de inkomzaal kom je in het centrale, overkoepelde halfrond, waar een kleurrijke installatie van het Zwitserse kunstenaarsduo Gerda Steiner en Jörg Lenzlinger je uitnodigt om op een van de waterbedden te liggen en te "dromen over meer dan de zichtbare realiteit".  Naast de 'metafloristiek' vindt hier nog tot midden januari de tentoonstelling 'Verhaeren Verbeeld' plaats. De peetvader van de Franstalige Vlaamse literatuur, was niet alleen een begenadigd dichter en vredesactivist, de man had ook een oog voor kunst. De citaten, schilderijen en anekdotes sluiten aan bij de bijna huiselijke sfeer van het museum, tijdens deze nocturne. Ook de restauratie van het Lam Gods, die nog in volle gang is, kan live worden gevolgd.

S.M.A.K. - Arm aber sexy?

Nairy Baghramian

Is het MSK je grootouders' huiskamer, dan is het SMAK je stamcafé. Veel volk, leven en drinkgelegenheden. Muziek en een artistieke vibe wordt onder andere voorzien door Tumult.fm. Wat verder op de benedenverdieping kan je terecht voor de expo 'These Strangers... Painting and People', dat een overzicht geeft van de moderne, figuratieve (portret)kunst van de afgelopen veertig jaar. Boven wacht nieuw werk van de Iraans-Berlijnse artieste Nairy Baghramian. De titel 'Déformation Professionelle' zou zinspelen op de link tussen beroepsmisvorming en wereldbeeld en voor de beeldhouwster zelf, die oud materiaal herwerkte - en zo zelfs vragen over vooruitgang en economie zou stellen - zou dit een terugkeer naar de dragende vormen of zelfs het prothetische betekenen ... Een visite, die zeker tot nadenken aanzet - zij het nu over retrospectieven, over installaties of zelfs over moderne kunst in het algemeen. Het is maar de vraag of deze term en haar beide delen nog de hele lading kunnen dekken.        


Goeie Gèntse Gezelligheid - STAM en het Huis van Alijn  

Vuurkorven, kaarsen, tenten en warme dranken: voor minder filosofische, maar even stimulerende ervaringen kan je terecht bij de twee meest Gentse musea.

Huis van Alijn

Draken in het STAM

Het STAM trakteert je op de kakelverse tentoonstelling 'Draken'. Voor zover je het nog niet gemerkt zou hebben, is naast Krakau en Ljubljana ook Gent een drakenstad. Gildenvlaggen, anatomische modellen en zelfs een gaming room met drakenthema wachten op je komst. Het Huis van Alijn trakteert niet alleen op brocante en authentieke interieurs, maar toont ook 'Homeless Movies': een "ode aan home movies, ooit vastgelegd in intieme familiekring, bedoeld om het familiegeheugen op te bouwen."

 

 

Gentse binnenstad

 

 

 

Museumnacht is ideaal om het culturele leven van de stad te verkennen. De negen stadsmusea bieden een breed aanbod aan thema's, objecten en perspectieven. Bovendien is een nachtelijke wandeling door de Gentse binnenstad altijd wel een pretje. 

 

 

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen