Melanie De Biasio backstage

"Ik luister nooit naar mijn eigen muziek"

De 39-jarige Melanie De Biasio komt graag terug naar Gent Jazz. ‘De sound, de programmatie en het acceuil zijn hier altijd goed’ lacht ze. En het is hier zo groen, wat wil je meer?'     

De Belgisch-Italiaanse komt opvallend zen over: ze beschouwt touren bijna als vakantie. We zouden bijna vergeten dat ze op wereldtournee is om haar enthousiast onthaalde album ‘Lilies’ aan het grote publiek voor te stellen. 

Gewapend met dwarsfluit

Wwwater

Als we vragen hoe ze dat slopende leven volhoudt, zegt ze dagelijks graag te zwemmen of wandelen. “Een goed glas rode wijn en lang douchen doet mij ook altijd deugd. Alles met water vind ik ontspannend. Water is beweging, en inspiratie.” De natuur inspireert haar duidelijk: “Zelfs de kleinste vogel die ik een melodietje hoor fluiten, of een boom. De natuur laadt mij op.”

"Alles met water vind ik ontspannend"

Bij het componeren volgt ze geen vaste methode en demo’s neemt ze gewoon op met haar iPhone. Ook bij productie is ze nauw betrokken. ‘Ik wou meer dan enkel zangeres zijn en begrijpen hoe muziek vastgelegd wordt. Daarna laat ik het los: ik luister nooit naar mijn eigen muziek (lacht).” Echt? “Truly! Ik ga direct over naar het volgende.”

Call me, Kendrick

Nochtans komt De Biasio niet echt uit een muzikale familie. Toch was ze altijd omringd door muziek. Op haar achtste begon ze met solfège, gitaar en dwarsfluit. De eerste inspiratie als Nirvana en Portishead deden niet echt vermoeden dat ze ooit jazzzangeres zou worden. “Via blues ben ik ook jazz gaan appreciëren. De blues is als een plek waar ik mij goed voel.” Het is een kenmerkende uitspraak voor de Waalse die niet van muzikale vakjes houdt. Ze staat open voor alle soorten samenwerkingen. "Echt." En iemand buiten haar comfortzone, zoals Kendrick Lamar bijvoorbeeld? "Ik zou zeggen: koop me een ticket en ik kom! But you just grab the great names!” Maar nog liever dan met Lamar zou ze met de Amerikaanse bassiste Meshell Ndegeocello willen samen spelen. “Zij is een excellente bassiste en ze rapt zó goed, wat een flow!” 

"Ik wou meer zijn dan enkel zangeres"

Smaken en kleuren

Morgen reist ze door naar Canada. “Het is super om op deze manier verschillende culturen te leren kennen. Elke cultuur heeft z'n eigen manier om muziek te waarderen. In Ierland zit het publiek bijvoorbeeld heel luid te eten tijdens de show, maar ze luísteren wel. Als artiest is het interessant om je zo flexibel op te stellen.”         

"Als artiest is het interessant om je zo flexibel op te stellen"

Tot slot, stel dat ze over een goddelijke macht beschikte om een muzikale legende terug te toveren, wie zou de eer hebben? “Ik zou geen enkele artiest tot leven willen wekken! Ze hebben hun werk perfect gedaan en ons alles gegeven.” Ook niet Jimi Hendrix? “Oke, ik geef toe dat ik Jimi misschien wel in mijn hoofd hield (lacht).

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen