L.I.A.R in CAMPO Gent: van sprekende honden tot onbevraagde antwoorden

Een sprekende hond, een drummer in een doorzichtige kooi en een eend in de bloei van zijn schilderscarrière. L.I.A.R. in CAMPO Gent confronteert je met de absurditeit, alsook de meerwaarde van hedendaags theater en kunst.

L.I.A.R, een collectief dat muziek, video en beeld combineert, neemt je mee in een experimentele situatie waarbij kunst gecreëerd wordt in de setting van een labo. Ze tonen een opeenstapeling van artistieke en technologische experimenten, die ze op een humoristische wijze soms weer direct neer durven halen. Er wordt gefilosofeerd over de waarde van onze ideeën zonder op zoek te gaan naar antwoorden, omdat de vragen waarop een antwoord wordt gezocht, simpelweg niet bestaan. Je vaart mee op een wilde zee van emoties die je de ene keer confronteert met de rol en de kracht van het menselijk denken, en je de andere keer doet grimassen over een pratende hond die naar zichzelf refereert als P double Puppy. 

De sterkte, alsook de absurditeit van de vertoning schuilt in het feit dat de actoren in dit stuk niet de spelers op de scène zijn, maar wel de machines, constructies en het experimentele beeldmateriaal die de spelers bij elkaar geknutseld hebben. De taak van de spelers op de scène bestaat erin de machinerie en camera's klaar te zetten en de muziek te coördineren. De verschillende scènes confronteren je met filosofische metagedachten waarbij je de antwoorden zoekt in je eigen persoonlijkheid en handelingen. Dat alles wordt harmonieus aan elkaar geweven met humoristische en spectaculaire tussendelen die doordrenkt zijn van referenties naar de technologie en popcultuur van tien jaar geleden. 

Er wordt gefilosofeerd over de waarde van onze ideeën zonder op zoek te gaan naar antwoorden, omdat de vragen waarop een antwoord gezocht wordt, simpelweg niet bestaan

Een van de vragen waarop men ingaat, is de herkomst en de waarde van een idee. Een metafoor wordt getrokken met a bird in a box. We krijgen een montage te zien van een van de spelers die met een marionettensysteem een vogel in en uit een kartonnen does doet bewegen. "An idea must be out of the box, but not too far out so people can still understand it." "Call a friend to tell them your idea. After that, call another friend to tell them your idea. Then put your idea back in the box for later." "Throw your idea against the wall to see if it sticks." Dat zien we allemaal terug in deze metaforische vertolking met een vogel die naar alle hoeken van de ruimte wordt gekatapulteerd. 

Ter conclusie kan je stellen dat je na deze voorstelling nog niet snel bent uitgepraat. Hij bevat live muziek, live camerawerk en een heleboel live experimenten waaruit je kan opmaken dat deze vier jonge Belgen vooral zeer gepassioneerd zijn door wat ze doen. En dat is een zeer verfrissende en interessante vorm van hedendaags theater op scène brengen, en dat kan mij enorm bekoren.

L.I.A.R was tot en met 31 maart te zien in CAMPO Gent. Daarna doen ze nog de ronde in Brussel (BRONKS), Genk (CC C-Mine) en Antwerpen (De Studio) tot en met 17 november.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen