Lezersbrief: Ja, voor ons zijn vluchtelingen ook mensen

Op 23 maart vond in Gent een mars voor solidariteit en mensenrechten plaats, als signaal naar Theo Francken die dezelfde avond een lezing kwam geven aan de Universiteit Gent. De mars werd met minstens vierhonderd studenten een groot succes. De mobilisatie kreeg ongetwijfeld een boost door de uitspraken van Theo Francken die Artsen Zonder Grenzen beschuldigde van “mensensmokkel” omdat hun reddingsoperaties “een aanzuigeffect” zouden veroorzaken. Francken moest die ongefundeerde en misdadige bewering daags na de mars terugtrekken, maar in bepaalde kringen blijft men achter zijn uitspraak staan. NSV! publiceerde een opiniestuk in Schamper waarin de organisatoren van de mars en ook Comac beschuldigd worden van “polarisering”. Respect voor mensenrechten is blijkbaar al een brug te ver voor NSV!.

De reddingsoperaties van Artsen Zonder Grenzen waarnaar de Staatssecretaris voor Asiel en Migratie verwees, redde het leven van 1.000 mensen waaronder 248 kinderen en 11 zwangere vrouwen. Zeggen dat deze reddingsactie niet had mogen doorgaan, is zeggen dat deze mensen hadden moeten verdrinken. Ook de theorie van het aanzuigeffect is onjuist. Francken zou op de hoogte moeten zijn van de studie van Oxford die aantoont dat dit aanzuigeffect bij humanitaire hulp fictie is. Ook zou de staatssecretaris mogen weten dat het volgens het zeerecht verboden is om drenkelingen niet te redden (gelukkig maar).

NSV! sprong echter meteen in de bres voor Theo Francken door een Twitteractie van de organisatoren van de mars aan te vallen. In een auditorium van de Pol & Soc werden de studenten die dat wilden, gevraagd om recht te staan en de slogan “Solidariteit kent geen grenzen, vluchtelingen zijn ook mensen” te zingen, opdat men een video daarvan konden tweeten naar de staatssecretaris. Zeggen dat vluchtelingen ook mensen zijn, is eigenlijk een evidentie. Je kan het nauwelijks een politiek statement noemen. Maar blijkbaar is die slogan al te choquerend voor NSV!. Ze vinden het zelfs “polariserend”!

NSV! zocht de afgelopen jaren media-aandacht met choquerende en vaak racistische acties, zoals het gooien van toiletpapier naar mensen zonder papieren. Achter de maskerade van neutraliteit gaat in feite een politiek meningsverschil schuil. Op Facebook gaf de auteur van het opiniestuk dan ook toe dat hij het inhoudelijk eens is met de omstreden quotes van Francken en uitte hij zelfs het dreigement om met NSV!, KVHV en Jong N-VA samen klacht in te dienen tegen Comac bij het PFK - op gronde van niets. Voor de Vlaamsnationalisten is solidariteit met vluchtelingen kennelijk zwaar uit den boze ...

Olivier Goessens, Comac-Gent

0
Gemiddeld: 1 (1 stem)

Reacties

Bericht: 
Wat verwacht men anders van fascisten ?

Reactie toevoegen