KVHV verontwaardigd over vonnis in zaak-Hoeyberghs en reactie rector

"Rector ondergraaft de vrijheid van meningsuiting"

Rector Rik Van de Walle reageert opgetogen op het vonnis in de zaak over Jeff Hoeyberghs' seksistische uitspraken. KVHV-Gent betreurt de veroordeling en hekelt in het bijzonder de houding van de rector in de zaak.

Op dinsdag 4 januari deed de het gerecht uitspraak in de zaak rond plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs. Die werd veroordeeld tot een boete van 8.000 euro en 10 maanden cel, waarvan de helft met uitstel. Hoeyberghs liet intussen al weten in beroep te gaan. De zaak kwam er nadat ophef ontstond rond uitspraken van Hoeyberghs tijdens een lezing in 2019, die georganiseerd werd door de nationaal-conservatieve studentenvereniging KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond) van Gent. De voorzitter van de rechtbank bestempelde Hoeyberghs' uitingen als "goor en vulgair, vrouwonvriendelijk en haatdragend."

"Gerechtigheid is geschied"

Rector Rik Van de Walle liet op Twitter weten dat het volgens hem goed was dat "gerechtigheid is geschied." De rector ging daarnaast in discussie met, onder andere, filosoof Maarten Boudry over de al dan niet terechte aard van het vonnis. De Universiteit Gent was, samen met het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, dan ook burgerlijke partij in de zaak. Als de veroordeling overeind blijft, zal Hoeyberghs de UGent 1.000 euro morele schadevergoeding moeten betalen. Van de Walle, of tenminste de UGent, had al in 2019 actie ondernomen als reactie op Hoeyberghs' seksistische uitspraken. Het bestuurscollege van zijn universiteit besloot toen om KVHV-Gent, de organiserende vereniging, voor twee maanden te schorsen. Daarin volgde zij toen het advies van het overkoepelende Politiek en Filosofisch Konvent (PFK).

 

De vereniging, die de uitingen van Hoeyberghs "laakbaar" noemt, reageert nu verbolgen op de uitspraak van het gerecht en op de reactie van Rik Van de Walle. "De rector ondergraaft nu de vrijheid van meningsuiting", klinkt het bij praeses Anton Schelfaut. Toen enkele weken geleden een discussie ontstond tussen Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert en een UGent-professor, klonk het bij Van de Walle dat "aan de UGent mag iedereen vrijuit spreken". Voor KVHV-Gent neigt die houding naar hypocrisie: "Vorige week bediende hij zich nog gretig van de vrijheid van meningsuiting. Daardoor brengt hij zijn eigen professionaliteit in het gedrang", aldus opnieuw praeses Anton Schelfaut.

"Zijn uitspraken zijn blijkbaar alleen problematisch als een rechtse studentenvereniging hem ter toelichting uitnodigt" - praeses KVHV-Gent

 

Activistische wetgeving?

Volgens de praeses is er ook sprake van een dubbele standaard:  "Hoeyberghs deed eerder al gelijkaardige uitspraken in verschillende interviews met de traditionele media, maar blijkbaar zijn deze alleen problematisch als een rechtse studentenvereniging hem ter toelichting uitnodigt." Ten slotte beweert KVHV-Gent: "De antidiscriminatiewetgeving is verworden tot een activistisch instrument, dat de deur openzet voor politieke willekeur." 

"We zullen ons echter blijven opwerpen als verdedigers van het vrije woord, hoe wansmakelijk bepaalde meningen ook mogen zijn", besluit Schelfaut.

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reacties

Bericht: 
Eh, Anton, wat voor een kronkel is dat nu? Als onze rector terecht stelt dat "aan de UGent iedereen vrijuit mag spreken" doelt hij in dat Twitter-gesprek uiteraard op alle medewerkers (en studenten) verbonden aan de UGent. Hij heeft het niet over uitspraken door externen binnen de muren van de UGent. Sommige daarvan zijn volgens de rechtbank strafbaar. Elk kan daar een mening over hebben maar er is niets hypocriets aan de uitspraak van onze rector.

Reactie toevoegen