Bestuurscollege volgt PFK: KVHV twee maanden geschorst

De heisa rond de lezing van Jeff Hoeyberghs van het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) lijkt zijn hoogtepunt bereikt te hebben. Gisterenavond besloot het Politiek en Filosofisch Konvent (PFK) om het KVHV twee maanden te schorsen en het Bestuurscollege van de UGent volgt nu deze schorsing. 

Op woensdag 4 december vond de veelbesproken lezing plaats. Plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs maakte tijdens de lezing een reeks vrouwonvriendelijke opmerkingen. Hoewel het KVHV de volledige lezing zelf online zette, ontstond er nationaal pas commotie wanneer Campagne ROSA en Actief Linkse Studenten (ALS) fragmenten uit het filmpje ondertitelden en deelden. De beelden verspreidden zich snel en op dinsdag 10 december was de vicepreses van het KVHV te gast bij Phara de Aguirre in De Afspraak.

Adviezen en straffen

Er kwamen verschillende stemmen op om het KVHV sancties op te leggen. De Sociale Raad (SoRa) van de UGent besloot woensdag alvast om een niet-bindend advies aan het Bestuurscollege uit te schrijven om het KVHV vier maanden plus drie maanden voorwaardelijk te schorsen. Als het Bestuurscollege het advies zou volgen, zou de Vlaamsgezinde vereniging zich ook openlijk moeten distantiëren van de uitspraken van Hoeyberghs. Bovendien zou het voltallig bestuur van KVHV een workshop rond seksisme moeten volgen, georganiseerd door de cel Diversiteit en Gender. Met dit niet-bindend advies is het Bestuurscollege deze morgen (vrijdag 13 december, red.) aan de slag gegaan.

Gisteren (12 december, red.) kwam het Politiek en Filosofisch Konvent samen. Het PFK, die de politieke, filosofische en levensbeschouwelijke verenigingen aan de UGent groepeert, besloot om het KVHV twee maanden plus drie maanden voorwaardelijk te schorsen. De schorsing gaat in vanaf 1 januari. Het KVHV moet ook de opname van de lezing offline halen en zich openlijk distantiëren van de uitspraken van Hoeyberghs. In een reactie op hun sociale media liet het KVHV al snel weten dat “zij zich niet genoodzaakt voelen om zich te distantiëren van zijn uitspraken.”

KVHV moet zich openlijk distantiëren van de uitspraken van Hoeyberghs

Ondertussen bleef het onduidelijk welke van de twee sancties nu gevolgd zou moeten worden, aangezien het over twee gelijklopende procedures over schorsing of uitsluiting gaat. Dit is omdat er hiervan nog geen precedent is aan de UGent. Zowel het Bestuurscollege als het PFK hebben de bevoegdheid om een vereniging te schorsen. Het Bestuurscollege zou in ieder geval akte genomen hebben van de sanctie vanuit het PFK. Door een schorsing zal het KVHV geen erkende evenementen meer mogen organiseren. Daarbij mogen ze gedurende de schorsing ook geen lokalen of subsidies van de UGent meer gebruiken. Dat betekent echter ook dat het PFK, en met uitbreiding de universiteit, gedurende de schorsing de controle over het KVHV verliest. 

UGent brengt uitsluiting

De in het PFK aanvaarde beslissing

Zonet zou op het Bestuurscollege de beslissing genomen zijn dat zij de schorsing van het PFK volgen. Op dit moment wordt er nog wat aan (juridische) finetuning gedaan, waarna de UGent met een officiëel statement zou komen. Zowel het Bestuurscollege als het PFK schorsen het KVHV dus voor twee maanden, met drie maanden voorwaardelijke verlenging indien zij zich niet openlijk distantiëren van de uitspraken van Hoeyberghs op hun lezing. Daarmee wijkt het Bestuurscollege af van de (zwaardere) straf die door de SoRa werd geadviseerd. Op die manier ontstaat er geen discussie over welke schorsing nu gevolgd moet worden. Zo zal het KVHV dus ook de opnames van de lezing offline moeten halen. Aangezien de schorsing ingaat op 1 januari, maar er nadien een examenperiode en lesvrije week volgen, wordt het KVHV in het tweede semester eigenlijk maar twee weken geschorst. Maar als het KVHV zich niet openlijk distantiëert van de uitspraken van Hoeybrechts, kan de schorsing verlengd worden.

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen