“Extreemrechts is de wieg van haat”: Lezing 'Nie pleuje voor haat en racisme!'

Op 1 december organiseerden verschillende verenigingen en organisaties een protestmars en alternatieve lezing tegen Filip Dewinters voorstelling over zijn nieuwe boek 'Omvolking'. Hieronder een overzicht van de avond.

Beelden Hannes Blockx

Aan de voet van de trabla, de iconische ingang van de Blandijn, kwamen ze samen: honderden studenten, UGent-personeelsleden en sympathisanten. Boven hun hoofden waaiden rode, groene, paarse en andersgekleurde vlaggen. Wie goed keek, zag zelfs de hamer en sikkel waaien. Studentenverenigingen Comac, Jongsocialisten, Jong Groen en ALS sprongen direct in het oog, alsook vrouwenrechtenorganisatie Rosa. Ook vakbondsvlaggen en vlaggen met antifascistische logo's wapperden in het rond. 

Een antikapitalistische ondertoon was duidelijk

Ondersteund door twee muziekboxen op een karretje wisselden enkele sprekers elkaar af om de menigte toe te spreken. De boodschap leek duidelijk: Vlaams Belang manipuleert de economische moeilijkheden van onze tijd. Een antikapitalistische ondertoon was duidelijk, terwijl vakbonden en politieke organisaties zich aanboden als alternatief voor de kwade en gemarginaliseerde Vlaams Belang-kiezer. 

De mars 

Na de speeches was het tijd voor de protestmars. Een door de politie begeleide stoet vertrok richting de VIERNULVIER, gewapend met banieren, vlaggen en luid gezang. De stoet nam een kleine ommetoer langs de Overpoortstraat, maar vond uiteindelijk zijn weg naar het cultuurhuis waar een resem sprekers en muzikanten klaarstonden om de menigte op te vangen. Volgens mede-initiatiefnemer Igor Willems namen meer dan 800 mensen deel aan de stoet. Andere schattingen spraken over een 650-tal − alleszins genoeg om de theaterzaal bijna te vullen.

Mening of racisme?

Apache-redactrice Liesbet De Kock opende en presenteerde de avond. Mede-initiatiefnemer Willems brak zelf het ijs met een stevig pleidooi. De omvolkingstheorie van Dewinter is via Franse vertaling geleend van het nazisme. Rector Rik Van de Walle maakt zich schuldig aan een zwaktebod door de lezing toe te laten, en het recht op vrije meningsuiting waar hij zich op baseert, is niet van toepassing wanneer gebruikt voor het promoten van racisme.

Het recht op vrije meningsuiting is niet van toepassing wanneer gebruikt voor het promoten van racisme

Dat sentiment werd verkondigd door meerdere sprekers, net zoals alle sprekers zich uitspraken tegen de maatschappelijke normalisering van extreemrechts. Historicus Vincent Scheltiens sprak over een "normaliseringsbrigade" die de vrije meningsuiting afdwingt zonder extreemrechts zelf te bevechten. Volgens Wouter Arrazola de Onate van de antiracistische organisatie Kifkif gaat het zelfs over een "blanco cheque" voor vrije meningsuiting, dewelke leidt tot uitingen van haat. Hij stelt ook het diversiteitsbeleid van UGent in vraag, aangezien Dewinter überhaupt een podium kan krijgen voor het voorstellen van zijn omvolkingstheorie.

Ook Fleuriëlla Manirambona en Marie-Donelle Mulayi van studentenvereniging Umoja richtten hun pijlen op het diversiteitsbeleid van UGent, en de onafgewerkte dekolonisatie van de universiteit. Bij monde van Jongsocialisten-bestuurder Nona De Dier stelde schrijver Stefan Hertmans dat een lezing aan de universiteit prestige oplevert voor extreemrechts gedachtegoed en deze legitimeert. Hij roept UGent dan ook op om kritisch te blijven.

Een streepje muziek

Doorheen de avond brachten artiesten Gabriel Rios, Isabelle Eisenstein, bluesband Roothy Tooth en het Brecht Eislerkoor hun steun uit met muziek. Ook spokenwordartiest Hind Eljadid leverde haar kunst aan de avond. Gentse tekstschrijver en rapper Fatih Devos verkreeg met zijn diepgaande, kritische en zelfreflecterende woorden ook een oorverdovende staande ovatie. Alhoewel veel sprekers de avond een bredere betekenis gaven dan enkel de lezing van Dewinter, wist Devos een volledig maatschappelijk discours tegelijkertijd te verduidelijken, in vraag te stellen en te verbinden met zijn eigen rol als artiest. En dat binnen de spreektijd van vier minuten.

"Extreemrechts is de wieg van het racisme, fascisme, kolonialisme en antisemitisme"
− Simon Gronowski

De enige andere spreker aan wie het publiek hun ovatie staande verleende, was de 91-jarige Shoah-overlever Simon Gronowski. Hij werd op elfjarige leeftijd gedeporteerd naar Auschwitz, maar wist de trein te ontsnappen. Met zijn "extreemrechts is de wieg van het racisme, fascisme, kolonialisme en antisemitisme" en "het kwaad" maakt Gronowski in weinig subtiele woorden de vergelijking tussen de lezing van Dewinter en het nazisme. Vergelijkingen die ook door de initiatiefnemer van de 8-meicoalitie en kind van het verzet Ellen De Soete en filosoof Dirk Verhofstadt gemaakt worden. Verhofstadt trok een resem parallellen tussen Vlaams Belang en het nazisme. Een speech van theatermaker Milo Rau, voorgelezen door Simon Rollard van Jong Groen, maakte (het gebrek aan) verschillen qua discours tussen Dewinter en moordenaar Anders Breivik duidelijk. 

Vakbonden en seks

Met Katrien Neyt (ABVV), Jan Neirynck (ACV) en Julien Dohet (SETCa) waren ook vakbonden vertegenwoordigd. Neyt haalde het belang van sociale strijd aan en waarschuwde de zaal, met de historische bezetting van De Vooruit door Duitse officieren, dat niets verworven is. Neirynck schreef een inclusieve samenleving voor en vocht het idee aan dat Vlaams Belang goed is voor de gewone Vlaming. Dohet vertegenwoordigde een aanwezige Luikse delegatie en voerde een hevig pleidooi tegen extreemrechts. 

Een unieke kijk op extreemrechts kwam van onderzoekster Katrien Jacobs. Met een uiteenzetting van haar boek 'Radicaal-rechtse seks' ontleedde ze de seksuele cultuur van extreemrechts. Hun intolerantie voor alles anders dan vanilla en heteroseks, en fantasieën over traditionele en onderdanige vrouwen vallen volgens haar perfect te linken aan de omvolkingstheorie. 

Onderzoekster Siggie Vertommen en professor Bruno De Wever, die als lezers aangekondigd waren, konden door de treinstaking niet aanwezig zijn.

0
Gemiddeld: 1 (1 stem)

Reactie toevoegen