De prijs van een lesopname

Lezersbrief door Beatriz Van Houtte Alonso

Vandaag heb ik begrepen hoe het mogelijk is dat Dries Van Langenhove in mei 2018 herverkozen is tot studentenvertegenwoordiger aan de UGent. Zijn programma komt op het volgende neer: als je carrière wil maken met zo weinig mogelijk verplichtingen, laat het aan mij over. Jij kan rustig uitkateren terwijl ik ervoor zorg dat jouw les wordt opgenomen en het hier allemaal oplos met mijn politiek incorrecte aanpak. Met andere woorden, deze verkiezing toont dat een aanzienlijk deel UGent'ers zich heeft laten inpakken door goedkope populistische praat.

Ik wil duidelijk maken dat het hier niet gaat om links of rechts. Het is absoluut niet mijn bedoeling om rechts te demoniseren, wat naar mijn mening te vaak gebeurt en leidt tot vervreemding en Trumpiaanse toestanden. Met Trumpiaanse toestanden bedoel ik een wederzijds onbegrip tussen links en rechts, het verdwijnen van geciviliseerd debat - met andere woorden, een terugkeer naar de kleuterschool. Globalisering, het idee van 'identiteit', en de impact van feminisme zijn, denk ik, wel degelijk zaken waarover gereflecteerd moet worden, zij het niet op de misselijkmakende manier waarop Dries en compagnie dat doen.

Waar het wel om gaat is hoe universiteitsstudenten zijn ingepalmd door een retorische truc van dit erbarmelijke niveau. Eigenlijk bevat de programma-omschrijving van Dries Van Langenhove geen enkele fundamenteel inhoudelijke mening. Het is veel gemakkelijker om aanvallend te zijn dan constructief, dat is al langer bekend. Ik heb meer begrip voor iemand die bewust stemt voor de (weliswaar gedeeltelijk bekende) visie van Schild en Vrienden, dan voor iemand die onkritisch – of onverschillig - stemt om elke nacht te kunnen comazuipen. Brood en spelen noemen ze dat. Dat een universiteitsstudent hiervoor 'valt', of kiest, vind ik ronduit eng.

Ik klink waarschijnlijk zuur, of saai, of moraliserend. Ik ga ook graag uit, ben zelf niet de meest politiek bewuste persoon en maak ook soms gebruik van lesopnames. Maar de huidige golf van verontwaardiging voelt bijna tendentieus aan. Ik vraag mij af of iedereen die als 'aanwezig' staat op het evenement van 25 september de moeite had gedaan om te stemmen in mei. Wie minimaal zijn ogen opendoet, had deze 'verborgen' agenda al langer zien aankomen. Het is niet mijn bedoeling om Dries gratuit aan de schandpaal te nagelen, - dat lijkt mij een contraproductieve en discriminerende benadering van vrijheid van meningsuiting - , wel om de UGent-student een spiegel voor te houden, mezelf inbegrepen. Het is spijtig dat er een schandaal nodig was voor een lesopname.

 

Beatriz Van Houtte Alonso is studente aan de Universiteit Gent.

0
Gemiddeld: 4 (1 stem)

Reacties

Bericht: 
Ik denk dat zijn programma beschrijving inhoudelijk net wel goed was hij legt als enige de nadruk op mentaal welzijn bij studenten. En ik denk dat hij ergens ook een punt heeft als hij zegt dat het menu aan de UGent te veel aandacht krijgt. Wat niet oke was is die aparte agenda die hij en zijn 900 vriendjes zo mooi verborgen hielden. Wat mij eigenlijk wel verbaast, is dat wij aan dezelfde school zaten. Ik veronderstel dat ook jij tamelijk wat vrienden gemeenschappelijk hebt met Dries. Ik denk dat je daar alleen aan kan zien dat dit eerder een populariteitswedstrijdje was eerder dan het kiezen van kandidaten obv hun programma. Hij had 900 vrienden die sowieso op hem zouden stemmen en vervolgens nog eens die studenten die hem via via kenden.

Reactie toevoegen