“Te veel communisten, te weinig helikopters”

Haatcampagne tegen Comac op sociale media?

De kloof tussen links en rechts leek nooit groter. Op voorhand geplande en gecoördineerde ‘raids’? Of spontane reacties van bezorgde studenten? Hate speech of banter?

Raid

In 2015 schreven we reeds over de vete en de verzoening tussen NSV! (Nationalistische Studentenvereniging),  KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond) en ALS (Actief Linkse Studenten), nadat ALS weigerde om leden van de twee eerder genoemde verenigingen toe te laten op twee van haar evenementen. ‘t Zit er weer dik op in het PFK (Politiek en Filosofisch Konvent), en dit jaar vallen de klappen bij Comac, de jongerenvleugel van PVDA.

In der beginne

Op 22 maart wandelden twee leden van Comac een auditorium vol studenten Politieke en Sociale Wetenschappen binnen. Ze maakten promotie voor hun evenement Theo Francken in Gent: Mars voor Solidariteit en Mensenrechten”, dat de volgende dag zou doorgaan onder de Stadshal, in de nasleep van de uitspraken die de staatssecretaris deed over Artsen zonder Grenzen. Men vroeg de Pol en Soccers om voor de camera recht te staan en een slogan te herhalen als ze het met het standpunt eens waren. “Geen respect voor mensen met een andere mening en zeker niet voor de pol & soc student die neutraal probeert te studeren”, luidde het ontsteld bij een lid van NSV!. Er werd gedreigd met een klacht bij het PFK (Politiek-filosofisch Konvent).

“Er is een soort oorlog aan de gang”

De lezersbrieven van NSV! en Comac die Schamper daaropvolgend publiceerde, bleken echter slechts het topje van de ijsberg: in verschillende gesloten facebookgroepen werd opgeroepen om deel te nemen aan “een nieuwe raid op een andere manier: geef comac-gent een negatieve recentie (sic) op facebook”. “Er is een soort oorlog aan de gang, en we kunnen jullie hulp goed gebruiken”, klonk het. In het uur dat erop volgde werden bijna 100 negatieve recensies geplaatst op de facebookpagina’s van ‘Comac Studenten’ en ‘Comac-Gent’. Dat het hierbij over doodsbedreigingen gaat, zoals Comac verdedigt, is wellicht overdreven. Anderzijds zou je sommige reacties wel als hatespeech kunnen bestempelen.

In eerste instantie bleef het meestal bij éénsterbeoordelingen, maar al snel werd de toon bitser. “Te veel communisten, te weinig helikopters”, waarmee verwezen wordt naar de methode die het Pinochetregime in het Chili van de jaren 70 hanteerde, waarbij opposanten van het regime met helikopters in de oceaan gedropt werden. Meer reacties in dezelfde lijn volgden, gaande van “Jullie krijgen allemaal een plaatsje in mijn helikopter. De eindbestemming is de oceaan” tot “Helicopter ride should be the only thing a leftist should get for free” en “Je met un 3 pour l’effort mais je suis quand même déçu par l’absence de tours en hélicoptère”. Een ex-praeses van KVHV vroeg zich wie de “helicoptervluchten” (sic) zou betalen, waarna een persoon met een vals facebookprofiel voorstelde om het via crowdfunding of betalende toeschouwers te bekostigen.

De internationale van trolls en fashies?

Ondertussen werd ook op internationale pagina’s als 'Edgy Memes and Fashy Dreams' en 'The Republic of Kekistan' de oproep om negatieve recensies te plaatsen gelanceerd, waarna een veelvoud aan Alt-right memes verscheen die onder meer suggereerden dat het NAP (non-agression principle) niet geldt op 'commies'. Reacties als “the only good communist is the dead one” bleven dan ook niet uit.

"Jullie krijgen allemaal een plaatsje in mijn helikopter."

Niet alleen studenten en zogenaamde trolls namen deel aan de raids, ook politieke mandatarissen van N-VA en Vlaams Belang, waaronder de nationale ondervoorzitter van Jong N-VA, meerdere bestuursleden van N-VA in Sint-Niklaas en Aalst, een verkozen mandataris van N-VA in de OCMW-Raad van Sint-Niklaas en de nationale voorzitter van Vlaams Belang Jongeren zouden ingegaan zijn op de verzoeken in facebookgroepen als “Schild en Vrienden” en “Pro-Vlaemsche Raids”. Om die reden vergelijkt Comac de activiteiten van die laatstgenoemde groepen met aanvallen van Alt-right groeperingen in de Verenigde Staten en de campagnes die N-VA mandatarissen volgens De Morgen (8 april 2017) gebruikt om “het middenveld te temmen”.

Pars pro toto

Dries Van Langenhove, lid van de Raad van Bestuur van de UGent en tevens lid van KVHV, riep de leden van de groep “Schild en Vrienden” op om het inschrijvingsformulier voor de jaarlijkse collectieve blok van Comac “te trollen” met behulp van valse namen en dito e-mailadressen. “Post je inschrijvingsnaam hieronder, die met de meeste likes wint”, sloot hij de oproep mee af. Onder de namen die mogelijks na deze oproep gehanteerd werden zijn nazileiders Hitler, Himmler en Goebbels te vinden, onder de e-mailadressen “SamenOpKamp@NSDAP”.

Er valt te discussiëren of de aanvallen al dan niet georganiseerd zijn, maar hoewel de personen die de reacties plaatsten te verbinden zijn aan bepaalde organisaties, zijn deze organisaties niet per definitie verantwoordelijk. De bestuurders van NSV! en KVHV riepen hun leden alvast op om de acties te staken en de discussie inhoudelijk te houden. Ook de eerder genoemde nationale ondervoorzitter van Jong N-VA verklaarde zijn actie: “Dit is geen initiatief van een politieke (jongeren)partij, en staat los van mijn ondervoorzitterschap.”

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reacties

Bericht: 
Comac is gewoon butthurt omdat we memes of production in privaat bezit houden. https://www.youtube.com/watch?v=zhrYY3ocQ5o

Bericht: 
Dit lijkt me eerder op een wanhopige schreeuw naar aandacht dan wat anders. Ik denk dat we nog altijd in een vrij land wonen waar humor mag gebruikt worden. Of het gepast is of niet laat ik in het midden, maar humor loopt recht evenredig met intelligentie. Het zegt genoeg over je persoonlijkheid als je een plaagstoot niet van je af kan zetten.

Bericht: 
Dit artikel staat vol met speculaties niet geen steek houden. Het doen alsof er een organisatie achter acties zit mag dan wel een compliment zijn, maar valt niet hard te maken. Als Comac zijn propaganda stopt en stopt met liegen over o.a mijn uitspraken (die ik veelal niet heb gedaan), zou hier geen artikel over geschreven moeten worden. Het betrekken van de nationaal ondervoorzitter van Jong N-VA is voor mij het toppunt van propaganda. De ondervoorzitter heeft enkel de pagina gedowngraded omdat hij zag dat anderen dit deden en vond dit grappig dus deed het ook. Verder zijn er ook wederzijdse manouvres geweest van geörganiseerde aanvallen op NSV! o.a op de inschrijvingen voor het galabal. Comac moet zich niet in het slachtoffer positie duwen, ze hebben deze voorvallen zelf veroorzaakt en moeten de gevolgen dragen. Niet-communisten hebben ook recht op vrije meningsuiting. Stop hun kinderachtige ping-pong spel van Comac.

Bericht: 
Uit onderzoek blijkt dat zwarte humor wijst op een hoge intelligentie, maar in tegenstelling tot wat vaak foutief wordt aangenomen niets te maken heeft met sadisme of verzuurdheid. https://www.theguardian.com/science/2017/jan/29/dark-humour-high-intelligence-study Wat dat over rechtse en linkse studenten zegt, laat ik maar in het midden...

Bericht: 
Een voorwaarde om de categorie 'zwarte humor' te gebruiken is niet alleen dat het 'zwart' is, het moet ook humoristisch zijn.

Bericht: 
Met ''t Is maar om te lachen' kan je tegenwoordig zelfs het verheerlijken van moorden goedpraten blijkbaar. Hopelijk kent de UGent zijn grenzen. Moest het één misbegrepen boodschap zijn, dan zou ik er begrip voor hebben. Iedereen zegt soms stomme dingen. Maar dit is er los over. Gemeende excuses of ga maar ergens anders studeren.

Bericht: 
hallo dries

Bericht: 
"Negermoppen" zijn niet hetzelfde als zwarte humor. Succes nog met je uber intelekt

Bericht: 
>Maken enkele memes >Moorden Zoek de verschillen, Jan...

Bericht: 
Humor... "' 'k Heb u maar een klein beetje verkracht, toch? " " Dat virtuele lynchtouw heeft niets te maken met het feit dat het een verwijzing is naar de kkk, toch? " " Als ik zeg "Ik wil u dood" dan zijn dat toch maar wat woorden, niet? " enz en zoverder... It's sooo ... to try to belong to a group who thinks they are above the rest... Een gemeenschap hoeft niet gemeen te zijn... En liefst ook niet allemaal van 1 kleur of overtuiging... val je zo in slaap van...

Reactie toevoegen