Lezersbrief: pleidooi voor meer veganistische maaltijden

Bram Impens is masterstudent geschiedenis en veganist

 

Beste UGent

Gisterenavond moest ik weer teleurgesteld studentenrestaurant De Brug verlaten omdat er geen veganistische maaltijden geserveerd werden. Nochtans beloofde het menu vandaag spaghetti met sojabrokken – lekker! Toen ik vroeg aan een medewerkster waar ik de spaghetti kon krijgen, vertelde ze me dat het veganistisch aanbod enkel in de middag verkrijgbaar is en dat er nu 'gewone' spaghetti op het menu staat. Traditiegetrouw ging ik dan maar in de koelkast kijken of er geen veganistische maaltijd was die ik in de microgolf kon opwarmen, maar  helaas, ook dat niet. Natuurlijk waren er wel drie vleesmaaltijden en één vegetarische maaltijd voorhanden, terwijl minstens 14,5 % van de globale uitstoot van broeikasgassen gelinkt kan worden aan de veeteelt, om maar van het dierenleed dat ermee gepaard gaat te zwijgen.

Voor een universiteit die zich profileert als een klimaatbewust instituut vind ik dit anno 2023 grofweg schandalig. Het wordt immers steeds duidelijker dat we op een globale klimaatcrisis afstevenen als we onze consumptiepatronen niet veranderen. Ik ben niet extreem, ik pleit niet voor een afschaffing van vlees op het menu – hoewel ik hier ook een sterke mening over heb. Ik pleit er enkel voor dat studenten de mogelijkheid krijgen om een klimaatbewuste maaltijd te kiezen. Ik vraag niet niet eens om meerdere veganistische opties aan te bieden – hoewel ik dit zou toejuichen –, ik vraag gewoon dat veganisten de mogelijkheid hebben in de studentenrestaurants te dineren. Het is namelijk niet altijd even praktisch om zelf te koken of te duur om elke dag op restaurant te gaan. Daarom bestaan studentenrestaurants, maar door geen plantaardige maaltijd aan te bieden ontneemt de UGent veganisten, en personen die om eender welke reden veganistisch willen eten, deze mogelijkheid. Nochtans moet ik jullie vooruitgang bij de broodjes loven, waar ik deze week keus had uit maar liefst drie veganistische broodjes.

Ik hoop dat UGent mijn oproep aanhoort en zal overwegen rekening te houden met de noden van een alsmaar groeiende groep studenten, maar vooral met een alsmaar alarmerender toestand van het globale klimaat.

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reacties

Bericht: 
De meerderheid van de studenten is niet vegitarisch, dus ik denk dat er op het einde van de dag nog veel vegitarisch eten over is en dit moet weg worden gesmeten.

Reactie toevoegen