Kap dat bos gewoon

 

 

Als er één onderwerp was dat de laatste tijd zowel binnen als buiten de UGent over de tongen ging, dan was het wel de geplande boskap op campus Sterre. Om plaats te maken voor een studentenhome met een capaciteit van meer dan 200 kamers, zou daar een bos van 4000 m², ongeveer een 80-tal bomen, verdwijnen. Op sociale en reguliere media regende het meteen verontwaardigde reacties. Heeft een universiteit immers geen voorbeeldfunctie, en al zeker op het vlak van biodiversiteit en milieu? Dat de rector enkele dagen voorheen nog zijn steun aan de klimaatbeweging had geuit, hielp ook niet om de perceptie van hypocrisie te verdrijven.

Bovendien ging de universiteit, die al te graag uitpakt met wetenschappelijk gemotiveerd beleid, ook lijnrecht in tegen een onderzoek dat een van haar medewerkers recent voerde. De UGent kreeg van alle kanten tegenwind: buurtbewoners tekenden protest aan, mensen met een groen hart schreven boze Facebookcommentaren, minister Demir zette het project prompt on hold en enkele actievoerders klommen zelfs in de bomen die gekapt dreigen te worden.

Kap dat bos, dan hoeft niemand meer te zagen

Een bonte alliantie, maar de stem van één groep leek lange tijd te ontbreken: de Gentse student. Zij hebben er immers alle belang bij dat er snel meer huisvestingsmogelijkheden komen: het aanbod wordt steeds krapper, de prijzen schieten telkens naar nieuwe hoogtes. Wanneer de Gentse Studentenraad (GSR) uiteindelijk als eerste belangengroep voor studenten een standpunt openbaar maakte, werd de moeilijke afweging duidelijk: geef je voorrang aan biodiversiteit of aan huisvesting? Gezien de compensatiemaatregelen van de UGent (de aanleg van drie nieuwe bossen) en het nijpende kotentekort, oordeelde de GSR dat het bos kappen en een nieuwe home bouwen de beste oplossing is.

Dat lijkt inderdaad de elegantste uitweg uit een situatie waarin er niet één correcte keuze is. Wat er ook gebeurt, er zal altijd iemand ontevreden zijn. De manier waarop de universiteit bovendien als een soort kwaadaardige boskappersbende wordt afgeschilderd, slaat ook nergens op. Bij de UGent zit men er ook mee in de knoop, want – verrassing – niemand kapt bomen voor hun plezier. Kap dat bos dus gewoon, dan hoeft niemand meer te zagen.

0
Gemiddeld: 4 (1 stem)

Reacties

Bericht: 
De prioriteit van de universiteit is en blijft het welbevinden van haar studenten, en die neemt de universiteit hier op. Dat er tussen huisvesting en biodiversiteit al een keuze moet gemaakt worden is hier het probleem, niet dat de UGent het welbevinden van haar studenten kiest. In plaats van te 'concern trollen' over een bosje mag de Vlaamse Regering al beginnen met geen 100 miljoen te besparen.

Bericht: 
Ik hoop dat bovenstaande opiniestuk ironisch geschreven is. Zoniet, dan zinkt mij de moed in de schoenen als dit het discours is van een hoofdredacteur van een studentenblad van een kennisinstelling dat innovatief zou moeten zijn en out of the box moet Durven Denken. Really Dries? We spreken hier over een zone van een kleine halve hectare op een terrein van meer dan 20 ha, en nét daar zou er moeten gekapt worden. Dat de UGent onvergund gerooide bomen nooit heeft gecompenseerd, daar spreek je ook niet over. Als we alle toekomstige uitdagingen aan een dergelijke trade off zullen moeten onderwerpen dan zal de natuur altijd verliezen en zullen we nooit de klimaatdoelstellingen halen. Er zijn legio oplossingen, en miljarden aan middelen om de uitdagingen én én aan te pakken. Als je niet durft te denken, dan zou ik zeggen: try harder. Veel succes! Je zal het nodig hebben.

Bericht: 
Ik weet niet of je al op de campus bent geweest maar op die 20 ha staan er ook nog andere gebouwen en bossen en velden, dus je kan een nieuwe home niet willens nillens neerzetten. Daarbij is de reden dat de nieuwe home zou komen waar 'ie komt om bepaalde functies en installaties te kunnen delen met de al aanwezige home. Dat heeft ook een ecologisch effect tegenover de home ergens anders neerplonken.

Bericht: 
Ja hoor, @ Jeffrey De Ryck. Al tientallen keren op de site geweest. Ik heb ook het Masterplan van de site, versie 2017, doorgenomen. Ik ben ervan overtuigd dat de studenten architectuur met een masterproef waardige alternatieven zouden kunnen uitwerken die aan de ecologische en economische doelstellingen kunnen voldoen.

Reactie toevoegen