On campus examens: steekt de UGent haar kop in het zand?

De UGent plant de helft van haar examens on campus. Maar wat met de risico’s van examens op de campus? En waarom de drempelvrees voor alternatieve examenmethodes? 

Ik heb in juni normaal gezien elk van mijn vijf examens on campus. Ik ben bang. Zal de UGent rekening houden met mijn bezorgdheden? Tot nu toe heeft onze universiteit daar zelfs nog geen begin van een antwoord op gegeven. 

Het grootste probleem is logistiek: wat met het papier van schriftelijke examens? Voor de student is het probleem dat je maar een besmette toezichthouder moet hebben die je papier heeft aangeraakt, en je kan besmet geraken. Niet iedereen gaat even nauwkeurig om met voorzorgsmaatregelen en anderen hebben gewoon de pech even onoplettend te zijn. Voor het personeel stelt zich een groter probleem: als je als assistent of prof een examen afneemt met een vijfhonderdtal studenten, is de kans groot dat er minstens één iemand tussen zit die besmet is. In rusthuizen houden ze papieren post 72 uur apart om ervoor te zorgen dat het virus niet binnenkomt. Hoe gaat de UGent ervoor zorgen dat een examenkopij niet door meer dan één iemand wordt aangeraakt in 72 uur? 

Daarnaast stelt zich een psychologisch probleem: je zit als student al meer dan twee maanden binnen en je moet plots buiten. Ik ben nu al bang om alleen boodschappen te gaan doen, laat staan dat ik in een auditorium of zaal moet binnengaan met meer dan honderd studenten. En wat als ik naar het toilet moet? Het is onvermijdelijk dat je in contact komt met andere mensen. Bovendien hebben niet alle studenten de middelen om aan voldoende ontsmettingsmiddel, handschoenen en mondmaskers te geraken. Examens zijn sowieso stressvol, maar nu zit je in een situatie waarbij je al enkele weken in een stressvolle sociale isolatie verkeert. Hiervan weten we dat dit niet gezond is - geestelijk én fysiek. Is het dan wel verantwoord van de UGent, dat ze nog steeds hardnekkig volhoudt dat ze examens schriftelijk zal afnemen? Als het met de ene helft online kan, waarom ook niet de andere? 

UGent, stel je examenmethodes in vraag

Er zijn uiteraard proffen die hiermee rekening houden en hun examen online organiseren. Maar er is te weinig initiatief van de UGent en van individuele professoren om examenmethodes in vraag te stellen. Het zou voor veel vakken mogelijk zijn om papers, werkstukken en online (openboek)examens te organiseren. Als papers niet mogelijk zijn, kan je nog steeds een beroep doen op openboekexamens onder tijdsdruk. Het argument van uitzonderlijke omstandigheden gaat hier evengoed op: UGent, stel je examenmethodes in vraag. Aan al die alternatieve methodes zijn zeker en vast nadelen verbonden, maar die zijn er ook aan klassieke examens. Misschien is dit juist het uitgelezen moment om te zien welke resultaten deze alternatieve manieren van examineren opleveren. 

Een aantal maand geleden hadden we ons niet kunnen inbeelden dat we hier opgesloten zouden zitten. In vergelijking daarmee is een al dan niet tijdelijke overstap naar andere examenmethodes niet zo radicaal. Studentenverenigingen aan onze universiteit namen al de verantwoordelijke beslissing om alle activiteiten van dit academiejaar (of toch tot begin juli) af te gelasten. Het minste dat de UGent zou kunnen doen, is een duidelijk antwoord voorzien op de reële bezorgdheden van zowel personeel als student.

0
Gemiddeld: 5 (2 stemmen)

Reacties

Bericht: 
We doen met de lockdown al wekenlang grote inspanningen om verdere besmetting tegen te gaan en nu gaat UGent zijn studenten verplichten om zo'n groot risico op besmetting te lopen? ONVERANTWOORD!

Bericht: 
Nog niet te spreken over het aantal studenten dat zich dan opeens naar Gent gaat verplaatsen. Dus leuk dat ze de veiligheid tijdens het examen zelf kunnen garanderen. Maar alle zaken rondom dan?Het feit dat mensen dan wel weer naar kot moeten? Of mogen we wekelijks op en neer voor de examens? Hoe zit het met buitenlandse studenten. Wat als je verkoudheidsklachten hebt (of in dit seizoen, hooikoorts). Ik vind het ook een heel raar beleid. Van alle kanten wordt je op je eigen verantwoordelijkheid gewezen. Wees verstandig, blijf op uw kot. En dan vooral naar de jongeren die de maatregelen onvoldoende opvolgen. Maar vervolgens gaat een universiteit, waarvan je toch ervan uitgaat dat ze hersenen hebben, doodleuk zeggen: ja maatregelen leuk, gezondheid prima. Maar niks belangrijker dan examens.....

Reactie toevoegen