HERBIVOOR/CARNIVOOR

Gardez-vous de comprendre

In de massa verliezen we het individu. In een poging de wijsheid van Jacques Lacan eer aan te doen, ontblootten twee jongeheren de ziel in naam van de wetenschap. De wetenschap over wat er achter het stereotype van plantenvreter of vleesverslinder schuilt.

HERBIVOOR

Dominique - 25 jaar - student bio-ingenieur

Waarom eet jij wel/geen vlees?

"Er is geen ontkomen aan: de ecologische impact van vlees eten is enorm. Zowel het waterverbruik, landgebruik en uitstoot van broeikasgassen zijn bijna niet te verantwoorden."

Word je over deze keuze vaak aangesproken?

"In feite niet. Vegetarisme wordt meer en meer geaccepteerd, al worden er natuurlijk nog mopjes over gemaakt nu en dan."

Welke stigma’s zijn aan jouw voedingskeuze en de tegenovergestelde keuze verbonden? Welke vind je terecht en welke niet?

"Alle essentiële voedingselementen die je uit vlees haalt, zijn perfect te vervangen (zelfs ijzer). Je blijft niet klein of fragiel als je van jongs af aan geen vlees eet. Vegetarisme is dus absoluut niet ongezond. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je bewust je vervangproducten kiest. De enige gegronde reden waarom mensen nog vlees zouden eten is, volgens mij, omdat het lekker is. Ik zal dus nooit iemand verplichten om te stoppen met vlees eten."

Ben jij aangesloten bij een milieuorganisatie?

"Ik ben aangesloten bij Natuurpunt, dat zich onder andere bezig houdt met het behoud van natuurgebieden in Vlaanderen, en dat vind ik wel belangrijk."

Ben je actief bezig met je gezondheid?

"Ik let wel op wat ik koop. Als dat actief bezig zijn is met je gezondheid, dan wel."

Is de vlees- en/of zuivelindustrie volgens jou onethisch?

"Beide industrieën hebben volgens mij een sterk onethisch kantje op verschillende niveau’s.

Kippen worden vetgemest in donkere stallen en vervolgens letterlijk opgeveegd om ze te vervoeren, legkippen zitten op elkaar gepakt in kleine kooien, de behandeling van de dieren in slachthuizen is vaak beneden alle peil, elke dag worden grote oppervlakten regenwoud gekapt voor de aanplant van soja, dat gebruikt wordt als diervoeder, elke dag worden tonnen dierlijke producten weggegooid omdat er een sterke overproductie is, et cetera..."

CARNIVOOR

Cody - 22 jaar - student rechten

Waarom eet jij wel/geen vlees?

"Ik eet vlees omdat het gewoon enorm lekker is. Tijdens 40 Dagen Zonder Vlees ook een beetje als tegenbeweging tegenover het hele geitenwollensokkengebeuren. Zodra ik iemand hoor zeggen dat een Quorn-burger met quinoasalade minstens even lekker kan zijn als the real deal, krijg ik hartkloppingen."

Word je over deze keuze vaak aangesproken?

"Niet echt, carnivoren blijven naar mijn inziens nog altijd de norm."

Welke stigma’s zijn aan jouw voedingskeuze verbonden?

"Dat we niet bewust bezig zijn met het milieu, dat we onethisch zijn en barbaarse praktijken sponsoren.

Qua milieubewustzijn is dat al helemaal van de pot gerukt. Mensen moeten zich bewuster zijn van wat ze eten en waar het vandaan komt. Kies voor de ecologisch verantwoorde lokale boer. Werk de gigantische overproductie weg. Elimineer de grote transportkosten. Dan hoeft vlees eten echt geen onoverkomelijk kwaad te zijn door de ecologische impact.

Ik vind het een bewonderenswaardige keuze als mensen uit ethische overwegingen bijvoorbeeld geen foie gras meer eten. Ik blijf mijn persoonlijke geneugten boven de de belangen van dieren stellen. In mijn ogen is de mens dan ook hiërarchisch hoger dan de dieren. Dat is mijn mening, en daar heb ik recht op. Live and let live (de mensen dan toch)."

Welke stigma’s zijn aan het tegenovergestelde van jouw voedingskeuze verbonden?

"Dat alle vegetariërs een bende eco-hippies zijn. Dat ze niet gaan slapen voor ze Hare Krishna-gewijs het ´Meat is murder´ mantra hebben gereciteerd.

Dat vind ik grotendeels onzin. Toch is er een significante groep vegetariërs die hun vegetarisme willen opdringen als de enige ecologisch-ethisch bewuste keuze.  Ik heb een enorme hekel aan betutteling en dus ook aan die specifieke groep."

Ben jij aangesloten bij een milieuorganisatie?

"Neen, omdat ik geen enkele milieuorganisatie ken waar ik op alle punten mee akkoord ga."

Ben je actief bezig met jouw gezondheid?

"Als competitieve judoka ben ik van kinds af aan zeer intensief bezig met sport, en is mijn voedingspatroon weloverwogen. Het studentenleven heeft dat principe wel wat (lees: sterk) bevuild maar ik train nog altijd heel intensief."

Is de vlees- en/of zuivelindustrie volgens jou onethisch?

"In zijn gehele niet, al zijn er zeker enkele grote excessen binnen deze industrie te vinden."