Frietstatistiek

Een goede avond is niet geslaagd zonder goede frietjes, maar in welke frituur haal je het meeste waar voor je geld? Wij volgden in de voetsporen van de legendarische Stijn Baert en zochten de beste frituur, of toch die met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

In de naam van de onderzoeksjournalistiek trokken we er op een maandagavond in de zomervakantie enthousiast op uit om enorme hoeveelheden frietjes te verorberen. Helaas botsten we daar tegen een probleem: praktisch alle Gentse frituren hadden collectief besloten om verlof te nemen. Gelukkig waren er twee frituren bereid om frieten aan ons te verkopen: de Frietketel in de Papegaaistraat en Frituur Louiss op de Sint-Kwintensberg. 

Omdat we wetenschappelijke integriteit hoog in het vaandel dragen, hanteerden we natuurlijk een uiterst rigoureuze methodiek. Zo bestelden we in elke frituur een klein en een medium pakje friet met een potje mayonaise. Dan beoordeelden we alles op basis van enkele simpele, maar uitgebreide criteria: de wachttijd in de frituur, het gewicht en het aantal frietjes − met de hand geteld, want we nemen dit onderzoek enorm serieus. Ten slotte hebben we ook het volume van het bakje frietjes en van het potje mayonaise berekend. Als je je afvraagt of de een met een digitale meetlat een frietje zat te meten, terwijl de ander als een bezetene frietjes per stapel van tien opzijlegde, zit je spijtig genoeg niet zo ver van de waarheid. Alles voor de wetenschap!

Wat schuift dat? 

De allerbelangrijkste vraag is natuurlijk hoeveel zuurverdiende centjes je moet ophoesten voor je frietjes. Voor een kleine portie frietjes betaal je in de Frietketel 2 euro en bij Frituur Louiss 3,50 euro. Voor een medium betaal je dan weer 2,50 euro in de eerste en 4 euro in de tweede frituur. De Frietketel is dus een stuk goedkoper, maar krijg je wel evenveel frietjes? Mogelijks hanteren de snode uitbaters van de Frietketel een merkelijk lager frietdebiet. Het antwoord op deze hypothese zou ons met verstomming slaan … 

Hoeveel schuift dat? 

Prijs is uiteindelijk allemaal goed en wel, maar waar krijg je nu meer frieten? Opnieuw blijkt de Frietketel de beste optie: in een klein pakje (een puntzak) krijg je 83 gram, goed voor 90 frietjes. Een medium bevat 120 gram en 163 frietjes. Bij Frituur Louiss krijg je 82 gram of 87 frietjes in een klein pakje en 135 frietjes in een medium dat 135 gram weegt. Als je een les leert uit dit artikel, laat het dan zijn dat een klein pak frietjes het bijna nooit waard is. In de frietketel betaal je een halve euro meer, maar je krijgt er maar liefst 40 gram frieten extra.

Dat de toeristische frituren vaak opteren voor een puntzak lijkt dus een slimme marketingtruc

Kwantificerende positivisten die we zijn, hebben we ook het volume van de bakjes vergeleken. Hier botsten we echter op een probleem: in de Frietketel krijg je een puntzak, en de formule voor het volume van een puntzak hebben we nooit geleerd in het middelbaar. Neem de resultaten van deze berekeningen dus met een korrel zout − net zoals de frietjes, hoho. De inhoud van een puntzak uit de frietketel bedraagt 622 kubieke centimeter, wat drie keer zoveel is als het kleine bakje van frituur Louiss, hetwelk maar 195 kubieke centimeter groot is. Toch krijg je bij de puntzak maar 1 gram meer. Hier ervoeren we dan ook een echte aha-erlebnis. De puntzak geeft met zijn enorme volume vooral de indruk van veel frietjes, maar blijkt voornamelijk gebakken lucht te bevatten. Daaruit kunnen we concluderen dat het lijkt alsof je veel frieten krijgt met een puntzak, maar dat is eigenlijk niet zo. Dat de toeristische frituren dan vaak opteren voor een puntzak in plaats van het oude vertrouwde bakje lijkt dus een slimme marketingtruc.

 

Last but not least hebben we de portie saus berekend. Bij de Frietketel krijg je een potje van 133 kubieke centimeter saus, wat neerkomt op ongeveer 13 cl. Bij Frituur Louiss krijg je een potje van 116 kubieke centimeter of ongeveer 11,5 cl.

Hoelang schuift dat?

De ene frituur is al populairder dan de andere, dus is de ene rij al langer dan de andere. Frituur Louiss serveerde op 7 minuten tijd al goudbruin gebakken frietjes en bij de Frietketel moesten we bijna 20 minuten wachten op onze lekkernijen. De Frietketel is een populaire bestemming dus kan het er – zeker op een donderdag- of vrijdagavond – lang aanschuiven zijn.  

Mogelijks hanteren de snode uitbaters van de Frietketel een merkelijk lager frietdebiet

Conclusie

We zouden hier een statistisch overzicht kunnen geven over het verschil in de standaardafwijking van deze vele gegevens, maar we zijn – naast excellente wetenschappers met misschien iets te veel tijd – ook verstandige redacteurs die weten dat dit waarschijnlijk niemand boeit. De conclusie is dat, als je je maar lang genoeg verveelt, je zelfs frieten slaapverwekkend statistisch kan omschrijven. Het zou onverantwoord zijn als studentenblad om op zijn minst geen aanzet te geven in de zoektocht naar de Heilige Gra…, excuses, het beste en dus vaak goedkoopste bakje frieten.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen