Eigen eekhoorntjes eerst

De bedreiging van de rode eekhoorn

De eekhoorn is een donzig boswondertje. Toch bedreigt een deel van de schattigaards het voortbestaan van onze inheemse rode eekhoorn. Paniek! Welke exotische eekhoorns zorgen voor een verstrengd natuurmigratiebeleid in België en Europa?

Grijze muizen

Exotische eekhoorns vormen een rechtstreekse bedreiging voor onze autochtone rode eekhoornbevolking. De grijze eekhoorn besloot om vanuit de Verenigde Staten naar Europa te reizen en begon daar een carrière als huisdier. Daar stopte het echter niet: de grijzaard bleek sterker, groter en resistenter dan de inheemse rode eekhoorn. De grijze eekhoorn is er ondertussen in geslaagd zich volledig te integreren en te vermenigvuldigen in het Verenigd Koninkrijk. Het gevolg: een grote daling in het aantal rode eekhoorntjes. 

They took our jobs!

 

Ook de Amerikaanse voseekhoorn voelde de aantrekkingskracht van Europa. Het diertje leeft dicht bij de mens waardoor het een grotere kans heeft om met behulp van mensen in andere gebieden te verschijnen. Deze snode eekhoorn is enorm invasief en kan zich bijzonder goed aanpassen aan verschillende klimaten. Ook deze soort vormt dus een bedreiging voor de arme rode eekhoorn. Daarnaast is de aanwezigheid van de Siberische grondeekhoorn en de Pallas' eekhoorn ook geen goed nieuws voor onze rode vriend.

Bestrijding

De exoten planten zich zo goed voort dat Britse chef-kok Jamie Oliver zelfs voorstelde eekhoorns op te eten. In het kader van zijn campagne tegen voedselverspilling zag hij hier een oplossing voor het exotenprobleem. Blijkbaar kan je ze verwerken tot kebab, paté, en zelfs een smakelijke ragout met pasta. Natuurpunt hanteert een andere methode en vraagt de Belgische bevolking om waarnemingen van de exotische eekhoorntjes te signaleren. Op die manier kunnen de diertjes gelokt, gevangen en op de gepaste manier bestreden worden. De Vlaamse overheid heeft daar zelfs een heuse wetgeving rond op poten gezet. Het zou uiteraard ook handig zijn als de mens de neiging kon onderdrukken de diertjes te (proberen) domesticeren.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen