Studenten in (semi-)lockdown

Zoom, symbolische soep en weinig of geen groepsactiviteiten in 't echt. We kennen allemaal de struggles van het Belgische studentenleven, maar hoe zit het in het buitenland?

Chaos in Spanje

Net zoals op de Belgische universiteiten worden op de Madrileense universiteit Carlos III zoveel mogelijk lessen online gegeven, uitgezonderd practica. De examenperiodes staan in sterk contrast met de lessen: zowat alles wordt on campus georganiseerd, uit angst dat de studenten zouden frauderen. In tegenstelling tot de examens in Flanders Expo is er in Madrid weinig nagedacht over organisatie of bezetting. Hoewel maskers verplicht zijn, stromen de studenten toe zonder dat er voorzieningen zijn om afstand te houden en is er nauwelijks handgel voorhanden. De werking van het onderwijs gaat dus voor op de gezondheid van de studenten.

"Verrassend genoeg is de Madrileense Overpoort gewoon open"

Ook de mentale gezondheid van de Madrileense student wordt flink in het gedrang gebracht. Zo werden de examens door een hevige sneeuwstorm verzet naar de lesvrije week en werd er geen nieuwe ontspanningsperiode voorzien. Bovendien is er geen perspectief voor vaccinatie of lessen on campus. De telefoons van de studentenpsychologen staan roodgloeiend, maar er is slechts één studentenpsycholoog per campus beschikbaar.

Onontbeerlijk voor de student is natuurlijk ook het nachtleven, dus hoe zit het daarmee? Verrassend genoeg is de Madrileense Overpoort gewoon open, terwijl het niet toegelaten is om iemand anders dan je partner binnen te laten op je kot. Er zijn wel enkele regels met betrekking tot maximale bezetting in de horeca, maar die worden niet nageleefd noch gehandhaafd.


 

Bellenblazen in Thailand

In Thailand zijn volgens officiële cijfers nog maar 79 mensen overleden aan corona. De laatste maanden neemt het aantal besmettingen echter toe en de noodtoestand is zeker nog tot eind februari van kracht. In de zones met een hoog aantal besmettingen, zoals Bangkok, zijn universiteiten een tijdlang dicht geweest. Sommige universiteiten kiezen er zelfs voor om pas op 15 februari met on campus lessen te starten. Hoorcolleges zijn verplicht online en ook andere lessen vinden zo veel mogelijk online plaats. Nog slechter nieuws is er voor studenten uit minder gecontroleerde gebieden. Zij moeten alle lessen van thuis uit volgen.

"Daar is een 'bubbel' enkel iets wat je kan blazen met zeep"

Thaise studenten hebben op bepaalde vlakken wel meer geluk dan wij. Ze kunnen studentenactiviteiten aanvragen als ze kunnen aantonen dat er geen mensen dicht bij elkaar zullen staan. Verder is een bubbel daar nog steeds enkel iets dat je kan blazen uit een mengsel van wasmiddel en water, bij voorkeur uit een potje met zo'n labyrintspelletje op het deksel. Dat is mogelijk omdat de meeste mensen zelf zorgen dat ze niet te veel contacten hebben en omdat er veel belang gehecht wordt aan mondmaskers en hygiënemaatregelen. Enkel in meer landelijke provincies worden de regels wel eens overtreden.


 

Dan nog liever in Polen

Architectuurstudent Ramses (23) mocht dit jaar, als een van de weinigen, toch nog op uitwisseling naar Polen vertrekken. Een Erasmus in coronatijd is een aparte ervaring, maar daarom geen slechte. Hij licht toe. 
 

Kan je uitleggen wat de algemene corona-maatregelen in Polen zijn?

"Ja en nee. Ook hier is het niet helemaal duidelijk. Je moet overal een mondmasker dragen, ook in de gang van het appartementsblok waar ik woon. Bars en restaurants zijn gesloten. Musea zijn net opnieuw open na een lange sluiting. In de winkel zijn er uurroosters per leeftijdsgroep: oudere mensen kunnen bijvoorbeeld tussen 10 en 12 uur naar de winkel. Van 12 tot 14 uur worden de winkels verlucht, waarna iedereen binnen mag. Er is geen avondklok en we kunnen vrij reizen binnen Polen. Alle lessen zijn online. Enkel de universiteitsbibliotheken zijn open, hoewel erg beperkt."
 

Kan je dus nog iets doen buiten studeren? Kan je mensen zien?

"Ja, à fond la caisse. Ik kan veel mensen zien en er zijn kotfeesten. Dat is wel een verschil met België: daar knallen ze uw deur binnen vanaf het moment dat er een vermoeden is. Hier niet. Elke week worden er lijsten rondgestuurd van cafés, clubs en restaurants die toch open zijn, met gesloten deuren dan. Ik denk dat er twee weken geleden nog een 700-tal mensen waren in een club."
 

Dus men weet het eigenlijk wel maar gaat er niet tegenin?

"Ja, soms is het een keer kut, dan moet iedereen stil zijn. Het is even wachten en er heerst een sketchy vibe. Mensen 'houd uw bakkes' en 'zwijg' in het Pools horen roepen zonder ze te begrijpen of te beseffen wat er allemaal gebeurt, voelt wat gek. Zelf heb ik nog geen problemen gehad."
 

Worden in Polen veel mensen opgepakt omwille van de corona-regels? 

"Niet dat ik weet. Ze hebben de coronacrisis wel heel politiek gebruikt. Tijdens de protesten rond abortuswetten hebben ze opeens de manier van tellen veranderd. Positieve tests van privé-instellingen telden bijvoorbeeld plots mee. Natuurlijk waren de cijfers dan heel hoog, waarna de ingrepen op de protesten veel agressiever en intensiever waren."
 

Hoe gaat het met het welzijn van de studenten in Polen?

"Er zijn studenten die het moeilijk hebben met online lessen. Als architectuurstudent kan ik nu geen maquettes meer bouwen. Dat is lastig, want ik ben minder goed in digitaal werk. Voor de rest valt het wel mee: iedereen ziet nog mensen en underground is er veel open."

"Een test kost hier al snel meer dan honderd euro"

"Voor mede-Erasmussers en mezelf was aankomen in Polen een verademing. Toen was hier geen lockdown, waren mondmaskers niet verplicht en was feesten in clubs met tweeduizend mensen legaal.

Ik ben er ook van overtuigd dat ik het virus heb gehad want ik heb geur-en smaakverlies ervaren. Dan heb ik me twee weken afgezonderd, want een test in Polen kost hier al snel meer dan honderd euro.

Dit klinkt allemaal erg asociaal en risicovol, maar het is hier veel beter geregeld. Zo kom ik nooit in contact met risicopatiënten, onder meer door de organisatie van de supermarkt. Conclusie: geen volledige Erasmuservaring, maar het is hier veel aangenamer dan in België."
 

Is er een samenscholingsverbod?

"Goeie vraag. Dat zou wel echt goed kunnen, ja."

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen