Het Vlaamse regeerakkoord steunt “voluit het akkoord van Parijs”, waarin 195 landen beloven de opwarming van de aarde tot 1,5 graden te beperken tegen 2100. We lijken dit punt echter al bereikt te hebben en we stevenen zelfs af op 3 graden.
De toekomst ziet er niet zo rooskleurig uit. De herverkiezing van een klimaatontkenner in de Verenigde Staten lijkt het klimaatakkoord de definitieve doodsteek toe te dienen en hier in Europa lijkt het thema grotendeels naar de achtergrond te zijn verdwenen, al doet menig natuurramp de discussie altijd even opnieuw oplaaien. Nochtans zijn de gevolgen niet te overzien, en moeten we niet vandaag, niet morgen, maar gisteren handelen. Spijtig genoeg behoort tijdreizen niet tot onze technologische mogelijkheden, dus zullen we eens kijken naar wat een stijging van 3 graden inhoudt.
Het effect van 3 graden
Om te beginnen zullen de woestijnen zich uitbreiden en hun omgeving onbewoonbaar maken. De plekken op aarde die nu al warm zijn, zullen alleen nog maar heter worden. In heel wat gebieden zullen de temperaturen onhoudbaar worden. In andere gevallen zullen extreme regenbuien landbouw onmogelijk maken, met hongersnoden van ongeziene schaal tot gevolg.
Hogere temperaturen houden een hoger waterverbruik in, en dat op een planeet waar om en bij de 3 procent van het water bruikbaar is. Oorlogen om water staan in het vooruitzicht, waarbij één dam een heel land op de knieën zal kunnen krijgen. Dergelijke geopolitieke spanningen zien we bijvoorbeeld nu al tussen Egypte en Ethiopië.
Gent zal niet Oostende worden, maar eerder Atlantis
Om nog maar te zwijgen over de impact op ons ecosysteem en de biodiversiteit. Bijen, cruciaal voor onze voedselproductie, zullen bij bosjes neervallen, en zij niet alleen. Wie denkt dat dieren zich kunnen aanpassen, heeft het mis. Diersoorten kunnen niet evolueren op 200 jaar. Ook mensen lijden onder het klimaat, ondanks onze vindingrijkheid, die we overigens niet aanwenden om onze existentiële bedreigingen op te lossen.
En dat brengt ons tot de stijging van de zeespiegel. Zelfs een stijging van minder dan één meter kan laaggelegen gebieden en kuststeden onder water zetten, en miljoenen mensen op de vlucht doen slaan in een wereld waar mensen hun steeds onherbergzamer wordende thuislanden ontvluchten. Bij 3 graden zou de zeespiegel met zelfs 5 meter kunnen stijgen. Hierdoor zal Gent niet het nieuwe Oostende worden, maar eerder het nieuwe Atlantis, samen met plaatsen als Brugge, Antwerpen, Shanghai en geheel West-Nederland. Klimaatvluchtelingen zullen onze inmiddels wankele samenleving dermate onder druk zetten dat een ineenstorting niet ondenkbaar wordt. De aanpassing aan het nieuwe klimaat zal uiteindelijk zo zwaar worden voor de economie dat iedereen zal verarmen, behalve de allerrijksten. Orkanen zullen de mensheid niet uitroeien; hongersnoden, oorlogen en waterschaarste doen dat wel in hun plaats.
Reactie toevoegen