Klassieke mythologie: 'Maak een tekening van Argus'

Wie een keuzepakket Letterkunde, Religiestudies of De klassieke traditie opneemt, kan vijf studiepunten daarvan aan het vak klassieke mythologie wijden. Fictieve verhaaltjes analyseren en er ook nog eens heel veel uit leren? Yes, please.

Griekse en Romeinse goden, de heldentochten van Odysseus, de Minotaurus … Je kent ze misschien uit een geschiedenisles of een roman, maar om hun verhalen echt te ontdekken moet je het vak klassieke mythologie volgen!

Professor Nadia Sels leert je veel meer dan de inhoud van wat stoffige sprookjes. Elke week maak je kennis met een mythe of een groep van verhalen die bij elkaar horen. Dat zijn vaak verhalen vol drama, romantiek en historische informatie. Je leert hoe die mythen tot stand kwamen, waarom ze zo belangrijk waren in de antieke wereld, en op welke manieren de mythen al werden geïnterpreteerd. De lesgever besteedt ook aandacht aan de vele manieren waarop mythologie vandaag nog doorleeft. Heel wat interessante kunst, films, games en moderne verhalen zijn op de klassieke mythologie gebaseerd. Hoewel de inhoudelijke focus op Griekse en Romeinse mythen ligt, gaat het vak ook breder. Er komen bijvoorbeeld verhalen uit de Afrikaanse, Germaanse en inheems Amerikaanse mythologie aan bod.

Tijdens het semester moet je voor dit vak geen papers of taken maken. Er wordt enkel verwacht dat je een verzameling − naar keuze! − van mythen leest. Het examen toetst je kennis van specifieke mythen en je vermogen om verbanden te leggen tussen verhalen. Ik kreeg bijvoorbeeld vragen voorgeschoteld zoals 'wat is de betekenis van het weefgetouw in de mythen rond de Trojaanse Oorlog?' en 'maak een tekening van Argus'. Als je altijd al een stokmannetje met honderd ogen op een examenblad hebt willen tekenen, is dit vak dus echt iets voor jou.

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen