Bijna elke UGent'er is ooit naar een studentenrestaurant geweest, maar weinigen kennen de mensen die de boel achter de schermen draaiende houden. We gingen in gesprek met Anje de Baat, die al achttien jaar werkt in de studentenrestaurants van de UGent.
Wie bent u?
"Ik ben Anje de Baat. Ik werk nu al achttien jaar aan de Universiteit Gent bij de Dienst Maaltijdvoorzieningen. In het begin ben ik een beetje van de ene naar de andere resto gegaan, maar nu zit ik al ongeveer acht jaar in de S5 op campus Sterre. Vroeger deed ik meestal kassawerk, maar nu vormt dat slechts een deel van mijn takenpakket. We hebben namelijk een nieuw doorschuifsysteem, omdat de collega die verantwoordelijk is voor de afwas op pensioen is. Zo komt iedereen een keer aan de beurt bij elke taak, want de afwas is een hele zware job om elke dag continu te doen."
Hoe bent u terechtgekomen bij de studentenrestaurants van de UGent?
"Ik ben eigenlijk afgestudeerd als modetekenaar, dus iets totaal anders. Ik heb dertien jaar in de textielindustrie aan de band gewerkt in een fabriek. Toen ik kinderen kreeg, heb ik de keuze gemaakt om thuis te blijven. Uiteindelijk deed ik dat drie jaar. Op een gegeven moment wou ik terug aan de slag, maar tegelijk wou ik nog steeds kunnen zorgen voor mijn kinderen. Dat was niet gemakkelijk, maar ik ben dan PWA (arbeidsovereenkomst bij plaatselijk werkgelegenheidsagentschap, red.) gaan doen voor zes jaar. Ik wilde echter nog graag onder de mensen komen, want ik was vaak alleen."
"Iemand die ik kende, werkte al lang bij de universiteit. Ik had haar gevraagd wat de mogelijkheden waren. Ik heb vervolgens zes jaar gewerkt bij het studentenrestaurant aan de Overpoort, iets wat ik graag deed. Daarna hebben ze mij naar campus Coupure gestuurd. Daar heb ik vier jaar gewerkt en dat beviel mij ook enorm. Intussen heb ik een vast contract en werk ik nog halftijds."
"Ik hoop wel dat de prijzen een beetje stabiel blijven, want het wordt allemaal zo duur"
Hoe is de werksfeer achter de schermen?
"Bij ons is de sfeer echt goed. Ik ben daar heel tevreden mee. Wij voelen elkaar goed aan en we helpen elkaar. Je moet als team samenwerken. Iedereen heeft zijn karakter; je moet elkaar een beetje leren kennen."
Zou u studenten aanraden om aan de slag te gaan in een studentenrestaurant?
"Ja, het is natuurlijk wel hard werken, zeker in september. Als we duizend personen bedienen op een middag, is er veel afwas en moet alles nog gekuist worden. Wanneer we controle over de vloer krijgen, moet het uiteraard allemaal in orde zijn. In ons team zijn er wel genoeg ervaren collega's die hier al lang werken en weten wat er moet gebeuren."
De UGent heeft recent heel wat beslissingen genomen met een grote impact op de studentenrestaurants, zoals bijvoorbeeld prijsverhogingen. Merkt u daar veel van?
"Wij hebben daar eigenlijk geen vat op, want dat wordt allemaal van bovenaf beslist. Ik hoop wel dat de prijzen een beetje stabiel blijven, want het wordt allemaal zo duur. Er zijn studenten die alles zelf moeten bekostigen en dat is niet altijd evident. Het zijn hoge studies; daar is veel geld voor nodig."
Reactie toevoegen