Open boek met professor Parker: "Israël breidt de oorlog uit om hem te blijven rechtvaardigen"

Professor Christopher Parker sprak met ons over de oorsprong en stand van zaken van de Israëlische agressie in het Midden-Oosten. Hij vertelde ook over de rol van het Westen en de mogelijke toekomst die Israël te wachten staat.

Palestina en Israël zijn niet langer de enige partijen in het conflict. Wat is de rol van Hezbollah?

"In Libanon wonen er tussen de honderd en tweehonderdduizend Palestijnse vluchtelingen. In de jaren zeventig werd de PLO (Palestinian Liberation Organization) de rijkste en invloedrijkste antikoloniale verzetsbeweging van de geschiedenis. Ze hadden meer diplomatieke vertegenwoordiging dan Israël. Deze beweging kwam uit Jordanië en werd in 1970 na een kleine burgeroorlog verdreven naar Libanon. Dit droeg bij aan het uitbreken van een burgeroorlog daar. Doorheen die burgeroorlog begon Israël zich meer en meer te mengen en groeide de PLO uit tot een staat binnen de staat. Ze werd ook assertiever op internationaal vlak, totdat Israël in 1982 intervenieerde. Er werd toen gezegd dat Israël slechts het zuiden zou veroveren, maar uiteindelijk zijn de troepen tot in Beirut opgerukt. In die context heeft het bloedbad van Sabra en Shatila zich voorgedaan."

"Het kan zijn dat Israël instort"

"Israël heeft Zuid-Libanon bezet tot 2002 en in die context is Hezbollah gegroeid. In Zuid-Libanon is de bevolking sjiitisch en christelijk. Historisch kwamen zij overeen, maar de sjiieten waren altijd de armste bevolkingsgroep van het land. Tijdens de Israëlische inval van 1982 is er dan een tegenreactie gekomen. Hezbollah is vandaag mainstream in Libanon. Velen gaan niet akkoord met de ideologie, maar erkennen hun rol als verzetsstrijders toen het Libanese leger tekortkwam."

"Er zijn meerdere redenen voor de Israëlische aanvallen in het land. Sinds 7 oktober is de grens met Libanon meer en meer gemilitariseerd. Ondertussen zijn de meeste Joods-Israëlische inwoners uit het noorden geëvacueerd. Nu willen ze deze mensen natuurlijk terug naar huis krijgen, om politieke redenen. Aan de andere kant provoceert Israël het conflict om de steun van het Westen te behouden, om het conflict in Gaza te linken aan een grotere dreiging vanuit Iran. Gaza is voor mij het meest duidelijke geval van genocide dat je je kan voorstellen. Netanyahu breidt de oorlog uit om hem te blijven rechtvaardigen."

"Netanyahu heeft er persoonlijk belang bij dat het conflict verdergaat. Het zou echter verkeerd zijn om te zeggen dat dit de fout is van Netanyahu. Je kan hem veel noemen, corrupt, fascistisch. Dat zou allemaal waar zijn, maar hij is niet de oorzaak."

Hebben organisaties als Hezbollah en de Houthis een echte solidariteit met de Palestijnen, of is dit eerder een geopolitiek spel?

"Deze groepen zijn niet enkel gemotiveerd door solidariteit, maar door een breder gevoel van historisch onrecht. Hamas en Hezbollah zijn in een gelijkaardige context groot geworden. Beiden waren verzetsstrijders tegen een Israëlische bezetting. Binnen die context hebben ze brede, socio-politieke en militante organisaties opgericht. Er is dus een natuurlijke gehechtheid en het is normaal dat ze op een bepaald moment samen zouden werken. Enkele vermoorde Hamas-leiders werkten vaak samen met Hezbollah, en werden omgebracht in Beirut."

"Dit is wat Hamas afzet van IS. Men probeert vaak de link te leggen tussen die twee. Hamas werkt binnen het kader van de natiestaat, IS binnen het kader van de soennitische wereldoverheersing. Hamas is een organisatie die bondgenootschappen aangaat, gebaseerd op een soort realpolitik. Er zijn tegelijk serieuze diplomatische gesprekken gaande over de bestempeling van Hamas als terroristen. Noorwegen erkent Hamas bijvoorbeeld niet als terroristische organisatie."

Kan Palestina gered worden zonder een ommekeer vanuit Europa en de VS?

"Er zijn enkele grote tegenstellingen in Israël. Tussen de seculiere, religieus-nationalistische en ultra-religieuzen, alsook tussen de Europese Ashkenazim en Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse Mizrahim. Er is momenteel een redelijk aanzienlijke emigratie gaande. De Israëlische economie heeft daarnaast zware klappen gekregen. Het land profileerde zichzelf als de startup nation, maar nu zijn die kleine bedrijven in elkaar aan het storten. Israël is erg afhankelijk van buitenlandse investeringen, maar verkeert nu in een situatie die daar te precair voor is." 

"Gaza is voor mij het meest duidelijke geval van genocide dat je je kan voorstellen"

"Het zou kunnen dat Israël instort onder het gewicht van haar interne tegenstellingen, haar waanbeelden over zichzelf en haar relatie met de Palestijnen. Geen land dat schuldig is aan genocide, is daarna in dezelfde vorm blijven bestaan. Maar dat is de lange termijn. Op de korte termijn is de enige hoop effectieve druk van de Amerikanen en Europeanen. Helaas zie ik dit niet snel gebeuren. Er zijn enkele landen, zoals België, die een sterk standpunt innemen, maar dat bleek niet genoeg. Binnen de Europese instellingen wordt hierover onderhandeld, maar dit begint op zijn limieten te botsen. Als je Duitsland niet meekrijgt, sta je nergens. Ondertussen wordt het duidelijk dat internationale instituties slechts de tandloze middelen van grootmachten zijn. Als de VS bijvoorbeeld niet achter het ICJ en ICC staat, kunnen die geen verschil maken."

"Op de middellange termijn valt te zien wat er gebeurt. Israël zal veroordeeld worden voor genocide door het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat is een duidelijke zaak."

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen