Hoeveel pondjes gaan door studentenmondjes?

Energiedrankjes à volonté, pita in de Overpoort, Aïki Noodles op kot: de gemiddelde student heeft op het eerste gezicht een eetpatroon waar Sandra Bekkari een hartverzakking van zou krijgen. Klopt dit stereotype, en wat probeert onze alma mater eraan te doen? 

Liever een Martini dan een kiwi

Een student is volgens de media geen dieetgoeroe. In een eerdere bevraging door Schamper gaf de helft van de deelnemers al weinig ambitieus aan dat ze steevast op pasta terugvielen als maaltijd.

Gelijkaardige enquêtes van de collega's van Veto en Knack wezen dan weer uit dat studenten te weinig groenten en fruit eten. Uit de Gezondheidsenquête van 2018 bleek dat 92% van de 15 tot 24-jarigen met hetzelfde probleem worstelt. Tegelijk eten studenten te veel fastfood. Niet enkel voeding, maar ook alcohol speelt mee. Volgens de Druglijn loopt de helft van de studenten risico op gezondheidsproblemen door hun alcoholgebruik.

Het lijkt dus alsof je moet kiezen: een diploma of een maatje 36

Het lijkt dus alsof je moet kiezen: een diploma of een maatje 36. De vraag is of dit beeld wel klopt.

Stereotype met een bron van waarheid

Wetenschappelijk onderzoek wijst alvast uit dat leden van een studentenvereniging gemiddeld twee kilo aankomen tijdens de eerste maanden van hun lidmaatschap. Ook professor Carl Lachat van de faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen meent dat het stereotype van de ongezonde student een bron van waarheid bevat. Het is echter afhankelijk van veel factoren. Zo zal een kotstudent die al vier jaar op kot zit heel andere eetgewoonten hebben dan een eerstejaars pendelstudent. 

Lachat benoemt vier factoren die van invloed zijn op het eetgedrag van studenten. Om te beginnen moeten veel kotstudenten plots de overstap maken van wonen bij hun gezin naar volledige zelfstandigheid. Ze moeten hun eigen budget beheren en kopen dus vooral waar ze zelf zin in hebben. Verder is gezonde voeding vaak duur, wat het minder toegankelijk maakt. Het komt vaak in grotere verpakkingen, wat niet aantrekkelijk is voor de student, die maar een maaltijd voor één persoon moet maken.

Het feit dat veel studenten nog niet kunnen koken, speelt ook mee. Als laatste heeft ook het tafelgezelschap een invloed. In je eentje eten is een nadeel. Er wordt namelijk sneller gezond gekookt als je dit samen met vrienden of kotgenoten doet.

Niet alleen veggie spaghetti in De Brug

Zowel de UGent als Stad Gent proberen gezond eetgedrag aan te sporen. Zo komt er bij de UGent een proefproject waar resto Coupure vers eten kookt. Lachat is ervan overtuigd dat de universiteit een sociale en maatschappelijke rol heeft om de student toegankelijke maaltijden aan te bieden.

Lachat, die ook in de Gentse Voedselraad zit, zegt dat er nog kansen in het verschiet liggen, maar dat Stad Gent goed op gang is om duurzaam en gezond eten aan te sporen. Stad Gent heeft een ambiteus voedselbeleid. Zo tracht ze de Gentse voedselketen in te korten en duurzamer te maken door de lokale afzetmarkt toegankelijker te maken. Verder zet ze in samenwerking met Gent Fair Trade duurzame hotspots in de kijker, zoals gezellige cafés of winkels die ethisch ondernemen promoten en gezond eten aanbieden.

Gezond en duurzaam eten is dus een groeiend verhaal in Gent, dat zich al lang niet meer beperkt tot een veggie spaghetti in De Brug.

 

 

Heb je interesse om een bachelor-of masterproef te schrijven rond dit thema? Stuur een mail naar Carl.Lachat@UGent.be.

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen