Het GUSO: Russische symfonieën tot in Zweden

Studenten met muzikaal talent en een passie voor symfonische muziek kunnen terecht bij het GUSO: het symfonisch studentenorkest van de Universiteit Gent. Bestuurslid Liesel Schepens en lid/solist Yassine Posman gunnen ons een blik achter de schermen.

Wat is het GUSO en welke activiteiten organiseren jullie zoal?

"De afkorting GUSO staat voor 'Gents Universitair Symfonisch Orkest', wij zijn dus een muzikale studentenvereniging die iedere woensdagavond onder leiding van onze dirigent Steven Decraene in de Therminal repeteert, waarna we steeds een gezellige baravond hebben. Naast de repetities organiseren wij natuurlijk ieder semester een concertreeks in Gent en omstreken en gaan we twee keer per academiejaar met z'n allen op orkest-stage. In het eerste semester is dat in het binnenland, bijvoorbeeld naar de zee of naar de Hoge Rielen. Dat is vaak rond Allerheiligen. In het tweede semester is de stage in het buitenland: tijdens de afgelopen paasvakantie gingen we bijvoorbeeld met de trein naar Uppsala in Zweden. Vorige jaren gingen we al naar Berlijn, Toulouse en nog heel wat andere mooie steden. Zo'n stage is goed voor het programma en om onze concerten zo goed mogelijk klaar te stomen, maar daarnaast is het ook altijd een hele fijne ervaring die onze band onderling versterkt. In de loop van het academiejaar organiseren wij ook nog allerlei andere activiteiten die losstaan van de muziek. Zo hebben we onder andere pizza-dates en een jaarlijkse barbecue."

Wie kan lid worden van het GUSO?

"In principe staat het GUSO open voor iedereen die aan de UGent studeert, maar ook conservatorium- en hogeschoolstudenten zijn zeker welkom. Het hangt ook wel af van welke instrumenten we nodig hebben om de bezetting van het programma te vullen. Om nieuwe leden te werven houden we elk semester audities waaraan studenten kunnen deelnemen. De jury bestaat meestal uit enkele bestuursleden en onze dirigent. Dit klinkt misschien wat beangstigend, maar de leden van de jury hebben zelf ook allemaal auditie gedaan en begrijpen echt wel dat er wat stress bij komt kijken. Het klinkt alleszins enger dan het is."

"Het GUSO staat open voor iedereen die aan de UGent studeert, maar ook conservatorium- en hogeschoolstudenten zijn zeker welkom"

Yassine, jij bent één van de conservatoriumstudenten in het GUSO. Wat is jouw ervaring met het orkest?

"Toen ik al een tijdje aan het conservatorium studeerde, ben ik bij het GUSO gegaan. Ik was toen op zoek naar een plek om in een orkest te spelen aangezien ik daar nog maar weinig ervaring mee had. Ik hoopte om heel wat bij te leren en dat is zeker gebeurd. Tot op vandaag leer ik dingen bij, niet noodzakelijk op het vlak van muziek maken. Zo is de relatie tot muziek anders in een amateurorkest. Voor conservatoriumstudenten kan musiceren namelijk snel aanvoelen als een job, wat het ook wel is, maar het GUSO heeft er me altijd aan helpen herinneren dat muziek ook nog steeds een kunstvorm is waar je van kan en moet genieten!"

Is er nog iets dat men moet weten over het GUSO?

"Het GUSO kent ook nog een ander muzikaal initiatief: het GUSET. Dat is een strijkkwintet waarin leden van het GUSO spelen. Zo'n kwintet bestaat uit twee violisten, een altviolist, een cellist en een contrabassist. Op vraag van de universiteit brengen zij kamermuziek op recepties of andere evenementen."

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen