*Retro Disco*

Een nieuw semester dient zich aan en brengt een hoop nieuw studeerwerk met zich mee. Maar hoe overleef je die uren achter je bureau? Niet gevreesd, Schamper heeft dé oplossing: één playlist, 271 nummers, goed voor meer dan 20 uur puur discoplezier!

Disco is een genre dat zijn oorsprong kent in de jaren 60, als tegenreactie op de dominantie van rockmuziek. Aanvankelijk was disco uitsluitend bedoeld voor discotheken, maar gaandeweg vond het genre echter meer mainstreamsucces. Ook vandaag nog zien we duidelijke disco-invloeden terugkomen. Denk maar aan hits als 'Blinding Lights', 'Say So' en zowat het hele album 'Future Nostalgia' van Dua Lipa. Voor deze playlist gingen we echter terug naar de roots en beperkten we ons tot de klassiekers.

Your Woman - White Town

We blijven even hangen bij Dua Lipa met het nummer 'Your Woman' van White Town. Dua sampelde de discoklassieker in haar hit 'Love Again', maar ook White Town haalde de mosterd al bij iemand anders. 'Your Woman' bevat namelijk de trompetlijn van het nummer 'My Woman' van Al Bowlly uit 1932. Van recycleren gesproken!
Het nummer kent vele mogelijke interpretaties, maar gaat in essentie steeds over een verliefdheid die niet beantwoord wordt. Jyoti Prakash Mishra schreef het nummer namelijk nadat hij verliefd werd op een lesbische vrouw. Het is vanuit haar perspectief dat hij zichzelf afwijst in de liedtekst. Hierdoor werd 'Your Woman' het eerste nummer met een gender reversal (een man in de rol van een vrouw en omgekeerd, red.) dat bovenaan de Engelse hitlijsten kwam te staan.

99 Luftballons - Nena

'99 Luftballons' is een vrolijke schijf, met een trieste boodschap. Het nummer kadert in de vredesbeweging van de jaren 80, eind Koude Oorlog. De tekst gaat over 99 ballonnen die verkeerdelijk worden beschouwd als ufo's. Wanneer men op de ballonnen begint te schieten, escaleert het tot een wereldwijde 99-jarige oorlog. De laatste zin van het nummer staat dan ook in schril contrast met de vrolijke melodie: "Vandaag wandel ik rond, zie de wereld in puin. Ik heb een ballon gevonden, ik denk aan je en laat hem vliegen." Afgaande op het grote aantal ballonnen in combinatie met de pacifistische boodschap, veronderstel ik dat ook K3 zich liet inspireren door Nena, voor hun hit '10.000 Luchtballonnen'.

Dancing Queen - ABBA

Dat ABBA niet mocht ontbreken in een disco-playlist is vanzelfsprekend. 'Dancing Queen' is hun meest succesvolle nummer én hun enige nummer 1-hit in Amerika. Dat het nummer een hit zou worden, wist ABBA-lid Anni-Frid Lyngstad vrijwel meteen, aangezien ze moest wenen toen ze het nummer voor het eerst hoorde. Ondanks het succes van 'Dancing Queen', en alle andere hits, mocht ABBA nog nooit een Grammy in ontvangst nemen. Al lig je daar waarschijnlijk niet meer wakker van als je al 150 miljoen platen hebt verkocht…

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen