Best of: het Gent van de toekomst

Drie buurten die de toekomst bepalen

Gent was rond 1450 de Europese city that never sleeps. Alhoewel de Arteveldestad vandaag opnieuw in trek is, lijkt een grootstadsgevoel vaak te ontbreken. Wat brengt de toekomst? Wordt Gent het Dubai aan de Leie of dreigt er een toekomst in verval?

De oude dokken

Op de plek waar tien jaar geleden nog zware industrie werd bedreven, is er vandaag plaats gemaakt voor woonboten, een gezellige kade en de mooiste school van Vlaanderen. Bovendien zijn er langs de kade enkele trendy appartementen in aanbouw die een 'Rotterdamse sfeer' naar Gent moeten brengen. Nu, nekpijn zul je niet krijgen als je naar de woontorens kijkt, ze zijn namelijk maar vijftig meter hoog. Dat de buurt een stijlbreuk is met de middeleeuwse binnenstad is wel duidelijk. Helemaal ten noorden van dit gebied ligt het Kapitein Zeppospark: dé ideale plek om 's zomers (illegaal) te zwemmen en uit te waaien bij zomerbar Bar Bricolage.

Gent- Sint-Pieters

Als we de toekomstplannen van de stationsbuurt mogen geloven, krijgt Gent er binnenkort een moderne en levendige stadsbuurt bij. Binnen enkele jaren moet dit gebied over een woonwijk met hoogbouw, een nagelnieuw station én de grootste fietsenstalling van Europa beschikken. Vooral die ondergrondse fietsenstalling met maar liefst 17.000 plaatsen is een belangrijk onderdeel van dit project, aangezien Gent op die manier rechtstreeks concurreert met steden als Utrecht of Amsterdam om fietshoofdstad van Europa te worden. Over de Gentse toekomst valt veel te discussiëren, maar één ding staat vast: de bakfietsmama's zullen in de toekomst niet uit het straatbeeld verdwijnen. 

De Waalse Krook

De Waalse Krook is het gebied dat de stadsbibliotheek en het pas vernieuwde wintercircus omvat. In maart 2024 openen de deuren van het wintercircus, dat de Gentse technologietempel moet worden. Het gebouw zal de thuis worden van onder meer een ondergrondse rockzaal, een dakterras en tal van start-ups. Aan de andere kant van de Waalse Krook, bij de zitplekjes aan het water, heerst er momenteel vaak een gezellige drukte, maar wie weet wordt het in de toekomst wel nog levendiger? De stad Gent liet deze zomer nog weten dat ze dit gebied onderzoeken als potentiële zwemplek. Zwemmen aan de krook met zicht op de torens? Het klinkt als (toekomst)muziek in de oren. 

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen