De mannelijke pil: een langdurige belofte

De pil: het anticonceptiemiddel dat veel vrouwen iedere dag nemen. Een taak die binnenkort misschien door de man kan overgenomen worden. De pil werd al getest op muizen. Maar komt hij er écht aan?

Geschiedenis

Voor de pil uitgevonden werd, waren er ook wel andere manieren om zwangerschap te vermijden. Vroeger was coitus interruptus, nu beter gekend als pull & pray, de populairste methode. En ook het condoom is al sinds vroegere jaren een geliefd product. Zo gebruikte de Romeinen schapen- en geitendarmen als condooms. In 1951 ontstond de eerste vorm van de pil, voor vrouwen natuurlijk. Het was als een ware bevrijding, waardoor vrouwen zorgeloos seks konden hebben. In 1960 was de pil dan ook een nieuwe en belangrijke factor in de seksuele revolutie. Nu, vijftig jaar later, is er een hele resem pillen en andere anticonceptiemiddelen zoals de minipil, de prikpil, het spiraaltje, het condoom of (een meer drastische vorm) sterilisatie. Die, behalve dan de sterilisatie en het condoom, opmerkelijk alleen voor de vrouw zijn. De mannenpil zou dus weleens een nieuwe seksuele revolutie kunnen uitlokken.

Voorlopig is de pil alleen getest op muizen

Concept

De bedoeling van de mannenpil is de zaadproductie stilleggen. De pil zou geen bijwerkingen op de hormonen hebben, maar wel op vitamine A, die zorgt voor de aanmaak van sperma en speelt een belangrijke rol bij de celdeling en ontwikkeling van embryo's. Hij zou kort voor de geslachtsgemeenschap genomen moeten worden. Dan verdooft het sperma en kunnen de zaadcellen tijdelijk niet meer zwemmen. De versie van de mannenpil is voorlopig alleen getest op muizen, waar het 99 % werkzaam is en geen bijwerkingen veroorzaakt. Vier tot zes weken nadat de laatste pil werd ingenomen, waren de dieren terug vruchtbaar.

Niet de eerste poging

Het is niet de eerste keer dat een pil voor de man ontwikkeld wordt. De ontmaagding van de mannenpil gebeurde eigenlijk tegelijk met die van de vrouwenpil, maar zonder succes: mannen wilden niet dat er met hun hormonen gespeeld zou worden. Bijgevolg stopten alle vroegere studies omdat er te veel bijwerkingen waren. Door de jaren heen waren er wel dingen die duidelijk maakten dat de mannenpil eraan kwam. 'Nieuw optimisme over de mannenpil', 'Mannenpil komt eraan' en 'De mannenpil: hij komt écht' zijn slogans die al op het nieuws verschenen. Het is dus niet de eerste keer dat er een zogenaamde doorbraak is.

Je moet deze pil een uur voor je seks hebt innemen

Problemen

De pil stoot hier en daar hard tegen de deur. En dan vooral op de deur van de markt. De nu al op muizen geteste pil, moet namelijk nog getest worden op de mens. Hiervoor hebben ze dus testpersonen nodig die niet zwanger willen worden, maar het ook niet super erg zouden vinden als dat per ongeluk wel gebeurt. Ook de timing van de werking van de pil is iets om grote vraagtekens bij te zetten. Je moet hem namelijk een uur voor je seks hebt innemen. Niet iedereen staat te popelen op geplande seks, en na een uur is de zin ook wel over. Dan is er ook nog het probleem van investeerders. Bedrijven willen niet investeren omdat ze bang zijn dat er geen markt zal zijn voor deze pil. Niet veel mannen zien het onmiddellijk zitten om een anticonceptiepil te nemen. Ook leeft de schrik voor eventuele onherstelbare vruchtbaarheid. En niet te vergeten: de vrouwenpil is een ware goudmijn voor de farma-industrie.

Andere mogelijkheden

Bij een nieuwe mislukte poging voor een mannenpil moeten andere manieren bedacht worden. De vrouw kan niet blijven opdraaien voor alle verantwoordelijkheid. Zeker als je weet dat een vrouw maar ongeveer vijf dagen per maand vruchtbaar is en een man altijd. Gelukkig bestaan er andere opties zoals een anticonceptie-injectie. Daarbij wordt een gel in de zaadleider geïnjecteerd die het sperma dood. Bij zo'n ingreep blijf je tot wel tien jaar onvruchtbaar. Het is dan ook geen optie waar iedereen voor staat te springen.

De touwtjes uit handen geven 

Staat de vrouw wel te springen om die verantwoordelijkheid over te dragen? Een studie uit 2011 toont aan dat 50 % van de vrouwen er zeker van is dat hun man de pil zou vergeten nemen. De helft van de vrouwen zou er dus alsnog voor kiezen om ook zelf de pil te nemen. Als zowel mannen als vrouwen de pil nemen, is er overkill, en dat is ook niet nodig.

(G)een reële voorspelling 

Het is dus nog niet zeker of de pil onze markt zal halen. Enkele jaren geduld zullen we sowieso moeten hebben. Als die pil tot bij de consument raakt, zal het even wennen worden voor zowel mannen als vrouwen. Wil de vrouw de controle en verantwoordelijkheid wel afgeven en zien mannen het zitten om de niet-hormonale pil te nemen? Beide partijen hebben alvast nog enkele jaren de tijd om het te overwegen.  

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen