De wetenschap achter muziek

vibrato(r)-vis 

Het is algemeen geweten dat veel vrijgezellen in het dierenrijk al eens een liedje zingen om een leuk vrouwtje mee te lokken. Maar ook in de onderwaterwereld wordt er gebruikgemaakt van gezang om een soulmate (of onenightstand) te regelen. Zo bestaat er de toadfish, die nog iets lelijker is dan zijn naam doet vermoeden, maar die toch een optimistische poging waagt om een vrouwtje te scoren met zijn gezang. Of deze strategie werkt, is een goede vraag. Zijn klanken doen namelijk meer denken aan een vibrator dan een vibrato. Zeker in vergelijking met zangvogels lijkt de toadfish een ondermaatse performance te leveren. Maar aangezien deze soort nog niet uitgestorven is, zullen de vrouwtjesvissen zich toch wel aangetrokken voelen tot deze ietwat bizarre klanken. Je kan zelf ook genieten van zijn gezang via de QR-code.

Lisztomania 

Het hebben van obsessieve fans is een bekend fenomeen in de hedendaagse muziekindustrie. Maar ook in de negentiende eeuw bestond dit fenomeen al! Zo had de bekende Hongaarse componist Frans Liszt een horde gestoorde fans die niks liever wilden dan hun favoriete artiest op de piano aan het werk zien. Liszt stond er namelijk om bekend zijn publiek helemaal te kunnen meesleuren met zijn looks en charmes, in die mate zelfs dat buitenstaanders ervan overtuigd waren dat het publiek een soort ziekte had opgelopen die hen gek maakte. Deze hysterie, de zogenaamde Lisztomania, was ongelooflijk verregaand. Zo waren er fans die helemaal door het dolle heen waren als ze een oude sigarettenpeuk of een pluk haar van Liszt te pakken kregen!

Mooie liedjes duren wel lang? 

De meeste klassieke concerten duren best lang, maar deze zijn niks in vergelijking met het langste stuk ter wereld, genaamd 'As slow as possible'. Om het hele stuk te spelen heb je namelijk oneindig veel tijd nodig! Dit prachtige meesterwerk, geschreven door John Cage, kan in principe op alle snaarinstrumenten gespeeld worden, het is namelijk de bedoeling dat elke noot zo lang mogelijk vibreert voor je de volgende speelt. Op een piano kan dit stuk tot zeventig minuten duren, maar op de orgel, waarbij de noten in principe oneindig lang kunnen doorgaan, kan dit stuk oneindig lang duren. Nu denk je misschien: 'Tja, da's leuk in theorie, maar niemand gaat dat toch ook echt helemaal spelen?' Jawel, sommigen zijn gek genoeg: in een kerkje in Halberstadt, Duitsland, wordt sinds 2001 het stuk uitgevoerd op een orgel. Het is de bedoeling om het stuk in 639 jaar uit te voeren en het zal dus eindigen in 2640!

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen