Gent is een architecturaal pareltje rijker. De renovatie van het Wintercircus heeft oude glorie in ere hersteld en creëert voor een cultureel knooppunt nabij de Krook. Zo wordt er een nieuw hoofdstuk geschreven in de lange geschiedenis van het pand.
Het Wintercircus werd opgericht in 1894. In een periode van bloei voor de Belgische economie, aangedreven door de tweede industriële revolutie, werden allerhande grote infrastructuurprojecten uitgevoerd. Ook in Gent kwam er een plek voor volksvermaak. Het gebouw diende als locatie voor optredens en voorstellingen. Die werden berucht over het hele land. De architectuur is typerend voor zijn tijdsgeest. Zo maakte men voor het frame van de indrukwekkende koepel gebruik van staal: een industrieel product dat de geschiedenis van het gebouw in herinnering brengt.
In 1920 werd het Wintercircus verwoest door een brand en hoewel het heropgebouwd werd, zou het niet lang meer als evenementhal dienen. Vanaf 1947 kwam het in handen van de familie Mahy en kreeg het een nieuwe functie. Een garage en autoshowroom namen de plaats in van clowns en olifanten. De eigenaars stelden er hun ruime collectie oldtimers tentoon tot kort voor 2000, waarna men de pronkstukken overbracht naar Autoworld in Brussel. Wat volgde was een periode van leegstand. De tijd bracht sleet met zich mee en langzaam raakte het gebouw in verval.
Na veel onderhandelen en plannen startte in 2017 de renovatie van het pand. Het architectenbureau behield enkele historische elementen, zoals een deel van de oude paardenstalling, en integreerde die in het nieuwe interieur. Sinds kort is het monument weer open voor bezoekers en wordt het multifunctioneel uitgebaat. Het is een hub geworden voor technologiebedrijven, start-ups en scale-ups. Daarnaast zijn er vergaderruimtes, een auditorium en een concertzaal aangelegd. Ten slotte is er ook plaats voor een café en restaurant. Gedurende het WK voetbal heeft de VRT er een studio ingericht die als epicentrum voor de radio- en tv-uitzendingen dient. Fans zijn er welkom om samen naar wedstrijden te kijken en kennis te maken met wat er achter de schermen gebeurt. Kortom, het Wintercircus leeft weer, zoals in de goede oude tijd.
Reactie toevoegen