“Zelfs ik schrijf amper in mijn vrije tijd”

Wie de Durf Doenquiz deed, weet het al: Gent is een trekpleister voor studentenverenigingen. Een van die verenigingen is Prometheus, voor de liefhebbers van creatief schrijven in het Engels. Praeses Sander Potier legt uit waar Prometheus om draait.

Waar staat Prometheus voor?

"Wij zijn een studentenvereniging die voornamelijk werkt rond creatief schrijven in het Engels. Bij ons gaat het om de gezelligheid van samen schrijven. Wij trachten een heel laagdrempelige omgeving te voorzien voor mensen die sociaal contact willen, maar niet echt extravert zijn. Dat doen we door middel van schrijven en activiteiten rond het literaire, maar ook algemene sociale activiteiten."

Jullie hebben tweewekelijkse schrijfavonden. Hoe verloopt zo'n avond?

"We kiezen met het praesidium thema's voor de schrijfsessies, en elke schrijfsessie wordt begeleid door twee praesidiumleden die writing prompts voorbereiden. Een voorbeeldje: 'Je bent 's avonds alleen thuis, je bent aan het relaxen in de zetel. Plots hoor je een geluid aan de deur, je doet de deur open en …', en dan moeten ze aanvullen. De prompts die we voorbereiden zijn wat gevarieerder, natuurlijk. We voorzien altijd gratis koekjes, gebakjes, koffie en thee voor tijdens het schrijven."

Ik kan me voorstellen dat zo'n schrijfavond beangstigend kan zijn voor nieuwe mensen.

"We proberen het zo laagdrempelig mogelijk te houden. Ik ben nu al twee jaar praeses, en zelfs ik schrijf amper in mijn vrije tijd. Ik schrijf vooral bij Prometheus. Daarnaast willen we voor iedereen een veilige ruimte bieden. Als iemand schrijft over onderwerpen die gevoelig kunnen liggen, proberen we dat een beetje te controleren en een trigger warning te geven."

Trekken jullie echt een schrijverspubliek aan, bijvoorbeeld, taal- en letterkundestudenten?

"Je zou dat denken, maar we hebben zeker dit jaar gemerkt dat ons publiek redelijk gevarieerd is. Zo zijn er bijvoorbeeld ook psychologie- en filosofiestudenten. Ook Erasmusstudenten vinden de weg naar ons. Er is minder een taalbarrière omdat we een compleet Engelstalige studentenvereniging zijn."

Vanwaar de keuze voor Engels?

"Het ding is dat Prometheus eigenlijk niet als concept vanuit de studenten gekomen is, maar vanuit de Engelse Literatuurvakgroep. Het was professor Gert Buelens die een voorstel deed dat de kiem heeft gelegd voor Prometheus. Ik denk dat, mochten we in andere talen bezig zijn, we deels die connectie met de Engelse vakgroep, onze roots, zouden verliezen."

"Plots hoor je een geluid aan de deur, je doet de deur open en … "

Organiseren jullie naast de schrijfavonden nog andere activiteiten?

"Wij doen op het eind van elk semester 'Prometheus Unwinds': een avond waarbij we bordspelletjes spelen en gezellig doen. We doen ook elk jaar een 'reading marathon'. Het is niet zo dat we dan in een ruimte zitten en uren aan een stuk lezen. Het is eerder een viering van een auteur of een boekenreeks. Vorig jaar was het thema Agatha Christie. Dan nodigen we lezers uit die een kwartiertje komen voorlezen. We zien dat er vanuit de Engelse Literatuurvakgroep veel mensen op afkomen. Vorig jaar kwam zelfs de burgemeester, en ook de decaan, die om negen uur 's ochtends als eerste kwam lezen. Het is wel leuk om die ondersteuning wat te hebben."

0
Gemiddeld: 5 (2 stemmen)

Reacties

Bericht: 
Dit is zo'n leuk artikel over zo'n leuk en cool persoon en waw!!! <333

Reactie toevoegen