Wetenschapskort

Uw natuurkunde trekt op niks

Albert Einstein kennen we allemaal. Zijn relativiteitstheorie is wereldberoemd. Het was een aanvulling op en verbetering van de natuurkundige wetten van Isaac Newton, die deze baanbrekende wetten enkele eeuwen voordien opstelde. De Belgische priester en astronoom George Lemaître en de Russische astronoom Alexander Friedmann baseerden zich op inzichten van Einstein en ontwikkelden elk afzonderlijk een model over het uitdijend heelal. Zij beweerden dat het heelal niet statisch was. Integendeel, het is nog steeds aan het uitbreiden. Hier moet wel bij vermeld worden dat ze dit poneerden in de jaren 20 van de vorige eeuw. In die tijd was het baanbrekend om zoiets te verkondigen. Albert Einstein zelf was hier echter niet mee gediend. In die periode was hij er nog rotsvast van overtuigd dat het heelal onveranderlijk was. Daarom schreef hij een brief aan Lemaître met daarin heel wat kritiek op diens bevindingen. Hij wikte en woog zijn woorden niet en sloeg een stevige toon aan: "Uw wiskunde is geniaal, maar uw natuurkunde trekt op niks."

Twee anonieme schildpadden 

Maak kennis met twee ruimtehelden! Jawel, je leest het goed: ruimtehelden! Twee schildpadden schreven geschiedenis als eerste dieren in de ruimte. In 1968 stuurden de Russen dit olijke duo de ruimte in met de missie om de zogenaamde 'deep space' te bereiken. In hun tocht om de maan werden ze vergezeld door een bont allegaartje van onder meer vliegen en meeltorren. Na een lange reis landden ze gezond en wel terug op onze geliefde aarde. Op wat gewichtsverlies na verkeerden onze ruimtevaarders nog steeds in uiterst goede conditie. Hoe ze heetten? Dat is niet geweten. Hun namen werden nooit publiek bekend gemaakt. Gelukkig zullen de daden van deze anonieme schildpadden wel voor altijd in onze geschiedenisboeken staan.

'Sneeuw' op Venus

Venus is de warmste planeet van ons zonnestelsel. Op zo'n zwoele plek verwacht je zeker geen strenge winter. Het kan echter wél sneeuwen op de bergen van de planeet. Al is het niet het soort sneeuw dat wij op Aarde kennen. Neen, wat er op Venus neerdwarrelt, zijn goudkleurige metaaldeeltjes afkomstig van verdampt pyriet. Pyriet is een stof die voorkomt in de bodem van de laaglanden op Venus. Het wordt wel eens gekkengoud genoemd. Door de extreme hitte verdampt de stof en komt het als een soort metallische mist in de atmosfeer. Daarna komt het terug op de bergen neer. Hierdoor krijgen de mooie bergtoppen een prachtige gouden glans. Zo lijkt het alsof het 'sneeuwt' op Venus.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen