De Vraag

Het is een doordeweekse avond. Je ligt in bed een serie te bingen met een lege zak chips naast je. Eigenlijk had je jezelf voorgenomen dat je vanavond die ene les zou inhalen, nog eens zou gaan lopen en een gezonde maaltijd zou klaarmaken. Een gevoel van onverbiddelijk falen lijkt je te bekruipen. Wanneer je op automatische piloot de chipsrestjes op je handen afkuist aan je donsdeken, vraag je je af waarom jij je nooit kan houden aan je goede voornemens. 

Het lijkt zo moeilijk steeds 'de juiste keuze' te moeten maken. Na enkele luttele minuten waarin je meelijwekkend de verte in staart, neem je je voor dat je het vanaf morgen echt beter zal gaan doen. Geen gemaar en geen gezeur! Je zal koste wat het kost als gezond mens herboren worden bij het ochtenddauw. Met hernieuwde energie schaf je dat Basic Fit-abonnement aan en neem je je voor dat er vanaf nu geen chips meer in huis komen, goed wetende dat dit riedeltje zich volgende week hoogstwaarschijnlijk opnieuw zal afspelen. 

Het ziet er makkelijk uit om beloftes om te zetten in levensechte daden, maar er komt vaak heel wat meer bij kijken. Het lijkt onmogelijk om als student al die goede gewoontes vol te houden zonder er zelf aan onderdoor te gaan. Zelfdiscipline is nodig, maar wanneer overschrijd je de grens? Hoe kan je de regels die je jezelf oplegt nu echt volhouden? In wat volgt, wordt de wetenschappelijk van gedragsverandering en goede voornemens verhelderd.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen