Waarom de Overpoort de Overpoort is

Waarom is net de Overpoort dé uitgaansbuurt van de Gentse studenten? Waarom niet bijvoorbeeld een straat 200 meter verder? De reden blijkt het gevolg van enkele keuzes die onze universiteit een zestigtal jaar geleden maakte.

Weinig plekken staan zo synoniem voor het studentenleven als de Overpoort. Weinig straten krijgen dan ook dagelijks zo veel kots en bier te verwerken als deze. Wanneer je door de Overpoort wandelt of fietst, heb je misschien de neiging om te denken dat de beruchte straat nooit anders gekend heeft. Niets is minder waar. 

In den beginne van onze alma mater, dat willen zeggen rond 1850, was er alleen maar campus Aula in de Voldersstraat. De paar studenten die onze universiteit toen had, hingen vooral rond in de cafés rond deze campus. Er was nog geen sprake van een echte studentenbuurt; de meeste studenten dronken hun pintjes in dezelfde cafés als gewone Gentenaren. 

Met de komst van het complex aan de Rozier, en later ook de Boekentoren, verschoof het zwaartepunt van het universitaire leven naar de Blandijnberg. De Blandijn – vroeger een armoedige arbeiderswijk – werd in enkele jaren getransformeerd tot studentencentrum. Van de Overpoort als uitgaansbuurt was toen nog niet veel sprake. De blandino's van de jaren 50 gingen uit in dancings de Kuiperskaai en De Zuid (de toenmalige stationsbuurt, waar zich nu het Urbiscomplex bevindt).

De universiteit stopte echter niet met uitbreiden. In de jaren 60 zorgde de verdere democratisering van het onderwijs ervoor dat het aantal studenten nog verder steeg, waardoor de campussen van destijds hopeloos te klein werden. De 'nieuwe' universiteit (campus Ledeganck, het UZ en de Sterre) werd gebouwd om deze stijging op te vangen. Deze campussen werden gebouwd in een tijd dat een groot deel van het zuiden van Gent nog werd ontwikkeld. Er was dus ruimte zat om deze campussen groot, en min of meer futureproof te maken. 

De Overpoortstraat was de perfecte verbinding tussen deze oude en nieuwe universiteit. In de jaren 70 was de geliefde Toverpoort slechts een grijze winkelstraat met enkele kledingwinkels en een tramlijn. De komst van studentenhomes Fabiola en Vermeylen maken van de Overpoort niet alleen een verbindingsweg, maar een echte studentenbuurt. Al die nieuwe studenten hadden natuurlijk ook dorst, en dachten daarbij niet aan water. Horeca-uitbaters roken de harde cash die de studenten meebrachten, en cafés schoten als paddenstoelen uit de grond. 

Zeggen dat de Overpoort berucht is, is een open deur intrappen. Na jarenlang liters bier (en kots) te hebben verdragen, is de straat niet meer moeders mooiste. Net zoals jij er niet al te best uitziet na feesten tot zeven uur in de ochtend, heeft de straat zelf ook enige moeite met het daglicht te verdragen. Het Gentse stadsbestuur heeft dan ook beslist dat er iets moet veranderen aan de straat, waardoor deze overdag ook een functie kan hebben. De volledige straat wordt heraangelegd en krijgt meer ruimte voor bankjes en terrassen. Ook worden er bomen aangeplant. Het valt nog te bezien of deze bomen zullen gedijen in een zure ondergrond.

0
Gemiddeld: 5 (3 stemmen)

Reactie toevoegen