Tiny Desk: het grote succes

Wie graag nieuwe muziek leert kennen, start hun zoektocht bij NPR. Het radioplatform publiceert sinds 2008 'Tiny Desk concerts': intieme concerten die plaatsvinden in kantoorruimtes.

NPR, de nationale publieke omroep in de Verenigde Staten, is internationaal bekend vanwege hun 'Tiny Desk Concerts'. Het concept is eenvoudig: artiesten worden uitgenodigd om een drietal nummers te spelen voor een beperkt publiek. De kleinere setting laat de muzikanten toe om meer duiding en achtergrond te geven bij bepaalde nummers. De concerten worden opgenomen en later gepubliceerd. Ze zijn gratis te bekijken op het YouTube-kanaal 'NPR music'. Wat uniek is aan de concerten is de locatie: een kantoor. Begin 2022 publiceerde het kanaal al meer dan achthonderd concerten, tezamen goed voor zo'n twee miljard clicks.

Voor groot en klein

Het succes van de reeks heeft zonder twijfel te maken met het diverse aanbod. Het platform werd reeds gedeeld met minder bekende artiesten als de Brusselse Lous and The Yakuza, alsook met hyperbekende popsensaties waaronder Adele en Lizzo. Kleinere bands worden vaak gelanceerd via dit kanaal. Veteranen benutten het concept dan eerder om hun hits te herschalen naar de gesloten omgeving. De organisatie werd in haar beginjaren echter vaak bekritiseerd vanwege de beperkte genres die terugkwamen. Country en hiphop waren enkele van de genres die pas later hetzelfde platform aangeboden kregen. Het succes van hiphopartiest Mac Miller bevestigde met 85 miljoen kijkers dat er voor elk genre een publiek is.

Werkvloercharmes

Odile De Vos

Het idee om de concerten door te laten gaan op een kantoor komt uit het hoofd van organisator Bob Boilen. Naast organisator is hij ook de copresentator van het radioprogramma 'All Songs Considered'. De naam 'tiny desk' is een referentie naar de band waar hij vroeger in meespeelde: Tiny Desk Unit. "I didn't know it was actually-actually in an office, so this is very uncouth", zegt Chance the Rapper vlak voor zijn optreden dat momenteel al meer dan tien miljoen keer bekeken werd. De bizarre context van een kantoor brengt een bepaald ongemak dat zowel de artiest als het publiek delen. Deze onwennigheid in combinatie met de kleinschaligheid schept een sfeer die nergens anders te vinden is. Het publiek, zowel fysiek als online, staat als het ware mee op het podium.

Tiny Desk Contest

'Tiny Desk Concerts' spelen een grote rol in de ontdekking van muzikanten. NPR organiseert ook jaarlijks de 'NPR Tiny Desk Concert Contest'.  De wedstrijd is een talentenjacht naar muzikanten met potentieel. Deelnemen gebeurt volledig online. Artiesten sturen een auditietape door, waarna geïnteresseerden alle inzendingen kunnen bekijken op de site van NPR. Tank and the Bangas won in 2017 en gaf nadien een spectaculair optreden, wat heeft geleid tot het grote succes dat ze vandaag zijn. Naast een verschijning op de talkshow van Jimmy Fallon, heeft de band al opgetreden op meerdere festivals. Tank and the Bangas is momenteel bezig aan hun Noord-Amerikaanse tour en treedt (jammer genoeg) voorlopig niet op in België.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen