Buitenaards leven

We geloven stiekem allemaal dat er nog een andere leefbare planeet is. Een planeet met coole aliens of misschien zelfs een planeet met elfjes en eenhoorns? Als die laatste bestaat mag je mij alvast een ticketje geven voor de eerste vlucht.

De vergelijking van Drake

Wist je dat de vergelijking van de radioastronoom Frank Drake (N = R * F p * Ne * Fl * Fi * FC * L) het aantal intelligente beschavingen in het melkwegstelsel schat, die via radio met ons zouden kunnen communiceren?  Alle factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van intelligent leven staan in de formule, zoals het gemiddeld aantal sterren dat per jaar in het melkwegstelsel wordt gevormd, het gemiddelde aantal aardeachtige planeten en de gemiddelde levensduur van communicerende beschavingen in jaren. We zijn voorlopig de enige planeet waar communicatie soms bestaat uit enkel het sturen van memes, maar deze formule levert volgens sommige voorzichtige schattingen 10 tot 1000 communicerende beschavingen op in de Melkweg. Of die communicatie dan ook via memes gebeurt, valt te betwijfelen.

Leefbare planeet Gliese 581 c

Als je denkt aan een tweede leefbare planeet, denk je meteen aan Mars. Ook op Gliese 581 c worden onze aardse omstandigheden dicht benaderd. Dat komt doordat de planeet perfect is van omvang en precies op de goede afstand ten aanzien van zijn ster circuleert. Men vermoedt dat er vloeibaar water aanwezig is: een basisbehoefte voor leven zoals wij dat kennen. De planeet draait tijdens zijn omloop vermoedelijk slechts één keer om zijn eigen as en zou daardoor onderhevig zijn aan extreme klimatologische omstandigheden, die hem in een koude nachtzijde en een onbewoonbare dagzijde opdelen. Atmosferische stromingen zouden op de koude zijde weliswaar leven mogelijk maken. Het is jammer genoeg waarschijnlijker dat deze zijde volledig bedekt is met ijs. Misschien kunnen de Nederlanders hier wél een Elfstedentocht organiseren?

Ufotoerisme

Area 51 is dé hotspot voor het waarnemen van ufo's in Nevada, Texas. Officieel is het een militaire testbasis van de Amerikaanse luchtmacht, maar ze is ook het middelpunt van speculatie over bezoek van buitenaards leven aan de Aarde. Velen denken dat hier wrakstukken van ufo's van het beruchte Roswellincident in 1947 worden verborgen, samen met de stoffelijke overschotten van de inzittende piloten. Anderen vermoeden dat men er probeert te achterhalen welke technologie de aliens gebruikten. Het gebied is absoluut niet toegankelijk voor onbevoegden. Toch zijn er af en toe van die helden als Matty Roberts die toch een poging willen wagen. Hij maakte als grap het Facebookevenement "Storm Area 51, They Can't Stop All of Us" aan, maar dat grapje liep al snel uit de hand toen er plots miljoenen mensen zich op 'gaan' hadden gezet.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen