Moral Economy

Oorlog, verkiezingen, een ferme seizoensgriep. 'We leven in tijden van…' is de leuze om onze huidige samenleving overinteressant voor te stellen zonder enig historisch besef. Maar de inspiratie moet ergens worden gehaald voor een schamper kind die graag ook 'eens wat wilde schrijven'.

Het is oorlog in Oekraïne. Je weet nooit dat het nodig is een paar zielen in de verre uithoeken van West-Vlaanderen in te lichten: zij die nog wachten op het nieuws van Julius Caesars verovering van deze contreien en in tussentijd nog vol spanning het einde van de prehistorie afwachten. Te zelden stemmen zij de antenne af op den BRT om te weten dat het nieuws de laatste tijd niet meer bol staat van corona, maar eens van wat anders. Eindelijk. Het werd tijd. Sorry, mensen in Oekraïne.

Anders dan bij Riks Riktatoraffaires richtte de militaire verdedigingsoperatie van het Kremlin wel degelijk schade aan. Verloren harten, verloren zielen, en veel, veel gebouwen. Vladi-zij-dank, velen daarvan kregen hun eerste steen nog voor de val van de Muur. En met het puin van dat laatste werd achteraf niets nuttigs gedaan, zodat de nodige stijlbreuk uitbleef. De laatste stuiptrekkingen van 'efficiënte' Sovjeteconomie.

And it's all the economy, stupid. Nu ook met de oorlogseconomie in Oekraïne en de zogenaamde, pijnlijke handelsboycot van Rusland door het Westen. Dat eerste is een voorbeeld van solidariteit van Oekraïners, voor Oekraïners; zowat waar ze het mee moeten doen. En dat houdt in: exotische gerechten als goelash voor de soldaten aan het front, en als bescherming voor het personeel van alle Tsjernobyls, molotovcocktails gemaakt van Russische vodka. Return to sender. Iedereen is helpende hand. Moral economy op z'n best.

Putin, putain

Het Westen bewijst ook graag haar morele waarden op allerhande materiële vlakken. Zo werden al Putins kredietkaarten geblokkeerd en aan de Rivièra de jachten in beslag genomen van zijn beste vrienden. Benieuwd wat Macron ermee van plan is. Ik hoorde in ieder geval dat Éric Zemmour niet kan zwemmen. Gelukkig staat ook Berlusconi niet meer aan het roer in kinky katholiek Italië. Met de reputatie van iemand die de organisatie van een seksfeestje niet schuw is, zou een jacht wellicht niet lang onbenut blijven dobberen. Putin, putain.

Ook ons dappere Belgenland blijft niet onberoerd in de op gang gekomen morele economie. We staan paraat om zo'n tienduizend Oekraïense vluchtelingen op te vangen en we sturen ze even veel soldatenhelmen terug die we nog ergens in stock op overschot hadden liggen. Benieuwd of ze die voorraad mondmaskers van weleer daar ook ergens hebben teruggevonden. Binnenkort komt ook nog een lading van twintigduizend wollen sokken in Oekraïne toe; naar verluidt kan het koud worden in Oost-Europa.

De tijd om te coronajanken is gedaan mijn schamper kind, sinterputin bracht nieuw speelgoed uit medialand.

0
Gemiddeld: 4.5 (2 stemmen)

Reactie toevoegen