Duurzaamheid is een actueel thema, ook aan de UGent. Het mag dan ook niet verbazen dat de Green Office het FUTUREproef-project opstartte, om thesissen rond duurzaamheid toegankelijker te maken. De kers op deze duurzame taart is de FUTUREproef-award.
Voor de eerste keer wordt binnenkort de FUTUREproef-award uitgereikt, op 14 december om precies te zijn. Ter gelegenheid van deze eerste editie gaf Green Office-medewerkster Katoo Vael een woordje uitleg over het FUTUREproef-project en de felbegeerde award.
Duurzaamheid is the future(proef)
Vael vertelt dat het overkoepelende project meer dan broodnodig is: "Het doel is om duurzaam onderzoek toegankelijker te maken voor een breder publiek. Masterproeven belanden vaak in een figuurlijke of zelfs letterlijke schuif. Het zou ook meer studenten motiveren om een goede thesis te schrijven als ze weten dat ze er later effectief iets mee kunnen doen, of dat het echt een invloed kan hebben. Om er dus voor te zorgen dat onderzoek niet zomaar verloren gaat, proberen we linken te leggen tussen de studenten en het thema dat ze gekozen hebben. Hier doen we dat bijvoorbeeld met Stad Gent, waarmee we de award samen organiseren. Een van de juryleden is Tom Van Nieuwenhove, beleidsmedewerker innovatie aan de stad Gent, die zeker connecties heeft om studenten te verbinden met de mensen die ze nodig hebben, zodat ze de impact die ze beschrijven in hun thesis ook kunnen waarmaken."
De belangrijkste voorwaarde om mee te kunnen dingen naar de award is dat het aspect van duurzaamheid centraal moet staan. Katoo verduidelijkt ook waarom dat net zo belangrijk is: "De UGent heeft de hoogdringendheid uitgeroepen en ze hebben een duurzaam beleid. Ze werken er dus zeker aan, maar niet op alle vlakken. Daarom deze award, om studenten aan te zetten om met duurzaamheid bezig te zijn, ook al lijkt je opleiding in de eerste plaats niets te maken te hebben met duurzaamheid." Dit lijkt zeker op de goede weg te zijn. Zo vind je op de site van FUTUREproef naast thesissen van bio-ingenieurs ook onderwerpen als economie, geografie en zelfs taal- en letterkunde. Studierichting is dus geen excuus om niet bezig te zijn met duurzaamheid en duurzame thema's.
Duurzaamheid op de proef gesteld
De masterproeven worden beoordeeld op basis van vier criteria: ze moeten vernieuwend zijn, een maatschappelijke impact hebben, een brede visie op duurzaamheid uitdragen en leesbaar en toegankelijk zijn. Om dit laatste aspect op punt te zetten, vertaalden de deelnemers samen met redacteurs van de Green Office hun thesissen naar toegankelijk geschreven artikels op hun website, waarbij jargon vermeden wordt. Zo hoeft niet iedereen in hun woordenboek te duiken bij elke vermelding van termen als polyethyleenglycol. De vier criteria zijn ook niet zomaar vereisten, maar ook aspecten voor de onderzoeken zelf die ze willen aanmoedigen: "We denken dat ze sowieso een waardevolle bijdrage betekenen voor de thesis zelf."
Je richting is geen excuus om niet bezig te zijn met duurzaamheid
Een bijkomende voorwaarde om in aanmerking te komen is dat de voorgestelde masterproef minstens een 14 op 20 moet hebben behaald. Op zich niets nieuws: andere prijzen vragen vaak minstens een 16, veelal ter behoud van een minimaal kwaliteitsniveau. Hoewel deze vereiste al was vastgezet voor Katoos tijd bij de Green Office, lijkt deze wel logisch voor haar: "Ik denk dat ze nog voor een 16 wilden opteren als grens omdat het de eerste keer was, maar later de drempel iets lager hebben gelegd. We hebben zelfs al gehoord van een paar kandidaten dat het bij ons wel een gemakkelijkere kandidatuur was in vergelijking met andere prijzen. Voor de eerste award hoopten we dan ook dat er genoeg inzendingen zouden zijn en dat ze niet gewoon het bericht kregen: 'je hebt gewonnen uit vijf thesissen, proficiat!'"
Ook vertrouwelijkheid is in se geen probleem voor de prijs: "We hebben een confidentiële thesis. Die deelnemer heeft contact met ons opgenomen om te vragen of dat een probleem was. Dan is de vraag natuurlijk of je genoeg informatie kunt geven, want als je verkozen wordt tot laureaat en een presentatie van vijftien minuten moet geven, dan kun je moeilijk over het onderwerp heen praten. Maar gelukkig ging dat voor deze kandidaat geen probleem zijn."
Proef-en van succes
Om tot het belangrijkste deel te komen: wat gebeurt er nu? De eerste keuze uit de thesissen werd gemaakt door een aparte jury, waarbij er tien stuks gekozen werden die doorgegeven zijn aan de jury. Deze bestaat uit zowel externe als interne personen. Nu zijn dit Jago Kosolosky (hoofdredacteur van MO* magazine), Tom Van Nieuwenhove, Francesca Ostuzzi (professor aan de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur), en Freke Caset (postdoctoraal onderzoeker aan de vakgroep Geografie). Als laatste is er ook de voorzitter van het CDO (Centrum voor Duurzame Ontwikkeling), Thomas Block. Omdat de Green Office inzet op diversiteit, vinden ze het spijtig dat ze geen diversere jury hadden. "We hadden ook politicologe Naima Charkaoui gevraagd, maar haar agenda zat overvol. We hebben echter ook geprobeerd om op vlak van specialisatie wat te spreiden, zodat er wat duurzaamheid in de brede zin van het woord zou zijn."
"Masterproeven belanden vaak in een figuurlijke of zelfs letterlijke schuif" – Katoo Vael
Vanaf 30 november konden en kunnen mensen stemmen voor de publieksprijs, tot op de dag van het slotevent, 14 december. De jury zelf kiest drie laureaten waaruit op de dag van het event een winnaar wordt gekozen die een prijs van vijfhonderd euro in de wacht sleept. Het evenement kan wegens de huidige maatregelen helaas niet meer publiek doorgaan. Benieuwd naar wie de prijs in de wacht sleept? Hou de website van FUTUREproef en de social media van Green Office Gent dan in de gaten!
Stemmen voor de publieksprijs kun je hier doen!
De award kwam er op initiatief van de Green Office Gent, in samenwerking met Stad Gent, MO*, Schamper, Directie Onderwijsaangelegenheden UGent en het Centrum voor Duurzame Ontwikkeling.
Reactie toevoegen