Ode aan 'All Too Well (Taylor's Version)'

Oh, Taylor Swift. Het liedjesschrijvend genie bracht in 2012 een lyrisch meesterwerk uit dat menig tiener en twintiger met tranen hun gebroken hart uit hun vel deed schreeuwen. Negen jaar later brengt ze de onbewerkte versie uit: tien minuten lang bitter liefdesverdriet.

'All Too Well' was nooit bedoeld om Taylor Swifts populairste nummer te worden. Het was nooit een single, is nooit gepromoot en heeft geen videoclip gekend toen het uitkwam in 2012. Het is een break-uplied dat deel uitmaakt van een break-upalbum waarop nummers pronken die veel meer catchy en radiowaardig zijn. Toch bestond er voor fans nooit twijfel en 'All Too Well' werd hun hymne.

Photo album on the counter, your cheeks were turning red
You used to be a little kid with glasses in a twin-sized bed

Het nummer beschrijft in meer dan tien minuten het verwerkingsproces van een gebroken hart. Dit lijkt niks nieuws, maar dankzij zeer visuele beschrijvingen geeft Swift een inkijk in de kleine momentjes van een turbulente liefde, en hoe die tot een einde was gekomen. De tederste momenten zitten niet per se in een eerste kus of groot aanzoek, maar samen naar gênante kinderfoto's kijken of in het midden van de nacht staan dansen in de keuken. Het zijn deze intieme, menselijke momenten waardoor het verlies hard aankomt. Terugdenken aan zulke kleine herinneringen is pijnlijk, maar toch weet ze het allemaal nog all too well. Doorheen het lied komt het symbool van een verloren sjaal terug die ze bij 'hem' vergat toen ze zijn familie nog leerde kennen maar hij nooit teruggaf en als aandenken bijhoudt nadat hun liefde vervlogen is. Het is een metafoor voor het stukje van jezelf dat je kwijtraakt nadat een relatie eindigt, maar waar je zonder leert leven.

And I know it's long gone and / There was nothing else I could do
And I forget about you long enough / To forget why I needed to

Swift verwoordt het helen van een gebroken hart met verbeteren, terugvallen door herinneringen en uiteindelijk die herinneringen een plaats kunnen geven. Accepteren dat een relatie gedaan is, gaat enerzijds gepaard met melancholisch terublikken op mooie momenten samen en anderzijds woede en frustratie tegenover je ex, hem verwijtend dat die mooie momenten nu wrang en pijnlijk zijn geworden. Het wisselende gebruik van werkwoorden in de verleden en de tegenwoordige tijd illustreert de kracht van die herinneringen. Het is verwonderlijk hoe zulke visuele, specifieke momenten toch bitter herkenbaar aanvoelen.

And there we are again when nobody had to know
You kept me like a secret, but I kept you like an oath

De magie van 'All Too Well' is de combinatie van breekbaarheid en rauwe, schreeuwende verwijten. Door de herkenbaarheid en poëtische verwoordingen is het een favoriet van de Swifties geworden. Ondertussen is het uit zijn originele betekenis gegroeid tot een symbool voor de hechte band met haar fans. Op concerten schreeuwen zij de liedjesteksten naar haar terug, wat leidt tot momenten die bijna als catharsis aanvoelen. Wanneer heeft trauma's verwerken met onbekenden niet tot een innige connectie geleid?

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen