Wetenschapskort: het menselijk lichaam

Het menselijk lichaam zit vol verrassingen. Deze wetenschapskort neemt je mee op ontdekkingstocht doorheen je eigen gestel.

Scheermesjes op het menu

Ons maagzuur is de bodybuilder van ons lichaam. Eerst kneedt onze mond het voedsel tot moes en sluist ze door naar onze darmen. Schwarzeneggergewijs maakt het maagzuur daarna korte metten met schadelijke bacteriën en andere vieze indringers. Dat maagzuur – bestaande uit zoutzuur, kaliumchloride en natriumchloride – heeft een pH-waarde tussen 1,35 en 3,50. Enkele wetenschappers kwamen op het idee om de intensiteit van ons maagzuur eens op de proef te stellen. Zo blijkt dat het door hen gesimuleerde maagzuur krachtig genoeg was om een scheermesje bijna volledig te vernietigen. Maar begin nu niet massaal scheermesjes in te slikken: het maagzuur zou er korte metten mee maken, maar je mond en slokdarm zouden het je niet in dank afnemen.

Toch niet te chill op de wc-bril

Voor velen onder ons is het toiletbezoek een moment om op adem te komen. Een beetje scrollen op TikTok, de Dag Allemaal lezen, je highscore op Crandy Crush verbeteren. Het zijn allemaal zeer relaxerende praktijken die je in een mum van tijd doen wegzinken in een toestand van pure innerlijke rust. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat je hartslag verlaagt tijdens een wc-uitje. Dit wordt veroorzaakt door een bloedvaatverwijding. Hierdoor kunnen mensen die van nature een lage hartslag hebben, flauwvallen. Denk daarom twee keer na voordat je urenlang TikTokkend doorbrengt op het toilet. Je nabestaanden zouden je in een weinig elegante positie terugvinden.

Ontploffende hoofden zijn fictie

Goed nieuws voor alle astronauten in ons midden. Wanneer je beslist om tijdens je ritje naar Mars je helm af te nemen om te genieten van het mooie uitzicht, zal je hoofd niet ontploffen. Wetenschappelijk onderzoek toont immers aan dat je je hoogstens een beetje onaangenaam zal voelen omdat de lucht in je lichaam uitbreidt. Het is dus heel goed mogelijk om zonder een uiteengespat hoofd rond te dobberen in het luchtledige. Spijtig genoeg zal je de oneindige sterrenhemel niet al te lang kunnen bewonderen, want je kan nog steeds sterven door een gebrek aan lucht wanneer je je helm afzet. Het is dus sterk aangeraden om steeds de helm op te houden en de veiligheidsvoorschriften na te leven tijdens uw ruimtelijke expedities.

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen